Rad iz ureda ili od kuće? Appleovi zaposlenici poslali su Timu Cooku jasnu poruku

Tim Cook najavio je početkom rujna povratak Appleovih zaposlenika u urede, barem tri puta tjedno, no čini se da mnogima ne odgovara povratak na staro.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.06.2021. / 08:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kako su s pandemijom milijuni ljudi diljem svijeta prvi put počeli raditi od kuće, što se mnogima i svidjelo, brojni su stručnjaci zaključili kako će veliki broj kompanija, jednom kada se situacija normalizira, zaposlenicima omogućiti fleksibilnost u načinu rada. Dio kompanija tako je onima koji žele omogućio da u potpunosti rade iz kuće, oni koji žele mogu raditi dio vremena iz kuće, a dio iz ureda, a oni koji žele raditi isključivo iz ureda mogu se vratiti na staro.

Slika nije dostupna Skoro polovica zaposlenika spremna je tražiti novi posao, ako im poslodavac ne omogući rad od kuće

Apple je do sada bio poznat kao kompanija koja želi sve držati pod kontrolom te nisu bili pristalice rada od kuće, no pandemija je i to promijenila te su proteklih više od godinu dana mnogi njihovi zaposlenici klasične urede zamijenili kućnim uredima. No kako se situacija pomalo popravlja, u Appleu razmišljaju o djelomičnom povratku na staro pa je Tim Cook zaposlenicima poslao poruku kako se od početka rujna moraju vratiti u urede. Ipak, zaposlenici nisu obvezni svaki dan raditi iz ureda, već ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom, a ostala dva dana u tjednu sami će odlučiti s kojeg mjesta žele raditi.

No dio zaposlenika koji je navikao na sve blagodati udaljenog rada, pri čemu smatraju da njihova produktivnost ako nisu u uredima nije smanjena, nije zadovoljan s tom odlukom. Neki od njih, povezani putem Slacka, poslali su poruku Cooku i drugim Appleovim direktorima u kojoj su ih upozorili na jasnu razliku između pogleda na rad s udaljenog mjesta koji imaju šefovi kompanije i zaposlenici Applea.

Posebno su kritizirali poruku iz Applea upućenu zaposlenicima u kojoj se naglašava da im je jasno koliko mnogi jedva čekaju povratak u urede i ponovno povezivanje s kolegama, jer to, kažu, nije istina. Poručili su kako su tijekom posljednje godine stekli dojam ne samo da ih se ne samo ne sluša, već da ih se ponekad aktivno ignorira, što najbolje pokazuje i ta poruka te odluka o povratku u urede kada su mnogi, dakle, protiv te odluke.

Slika nije dostupna Neprekidni virtualni sastanci negativno utječu na zaposlenike: Microsoft ima rješenje koje će smanjiti stres

Od kompanije traže da timovima i odjelima omoguće da sami donose odluke o udaljenom radu na sličan način na koji imaju autonomiju prilikom donošenja odluka o zapošljavanju. Također, zatražili su i provođenje ankete među zaposlenicima oko njihova odnosa prema udaljenom radu, kako bi šefovi u kompaniji stekli dojam o tome kako razmišljaju zaposlenici i koje su njihove želje te kako bi na temelju tih saznanja mogli donositi odluke s kojima će svi biti zadovoljni.

Izvor: The Verge

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti