Skoro polovica zaposlenika spremna je tražiti novi posao, ako im poslodavac ne omogući rad od kuće

Anketa provedena među zaposlenicima u američkim kompanijama pokazala je koliko je mogućnost udaljenog rada postala važna, a ponekad i presudna za odluku o promjeni posla.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.04.2021. / 09:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Velike tehnološke kompanije u SAD-u počinju se pripremati za povratak ograničenog broja zaposlenika u svoje urede, no svima je jasno da se većina njih nikada neće vratiti na način rada kakav je bio uobičajen u vrijeme prije nego je svijet poharao novi koronavirus. Pokazalo se da zaposlenici, uz neke iznimke, prilično dobro svoj posao mogu raditi i od kuće tako da će mnoge kompanije s tom praksom nastaviti i u budućnosti. Umjesto konstantnog rada iz ureda, neki će dobiti mogućnost da rade samo od kuće, dok će kod većine vjerojatno prevladati hibridni rad, odnosno dio vremena zaposlenici će raditi od kuće, a dio iz ureda.

Slika nije dostupna Zaposlenici velikih tehnoloških kompanija polako se vraćaju u urede, je li to naznaka početka kraja pandemije?

Istraživanje koje je nedavno u SAD-u provela kompanija Envoy nad tisuću stalnih i povremenih zaposlenika pokazalo je da mnogi, jednom kada se situacija normalizira, i dalje želi imati mogućnost fleksibilnosti rada. Dakle, da dio vremena mogu raditi od kuće, a dio iz ureda. Ono što je posebno zanimljivo je da je skoro polovica ispitanih izjavila da je spremna tražiti novi posao, ako im trenutačni poslodavac ne omogući hibridno radno vrijeme, tako da dio svog radnog vremena mogu raditi od kuće.

Dakle, mogućnost udaljenog rada velikom broju zaposlenika postaje jedan od važnih uvjeta prilikom traženja novog posla ili odluke o davanju otkaza na sadašnjem radnom mjestu, usprkos činjenici da je prije 13-14 mjeseci takva mogućnost postojala u samo malom broju kompanija.

Naravno, dijelu zaposlenika udaljeni rad ne odgovara te se najbolje mogu posvetiti poslu u uredima, pri čemu im je jednako važna i društvena komponenta, odnosno druženje s kolegama, no čini se kako su oni ipak u manjini. Npr. kako je na nedavnom virtualnom eventu koji je organizirao Envoy rekao prvi čovjek kompanije Zynga, više od 70 posto zaposlenika želi nastaviti raditi s udaljenog mjesta - puno radno vrijeme ili da dio radnog vremena rade od kuće, a dio iz ureda.

Slika nije dostupna Kome je najteže pao rad od kuće i virtualni sastanci? Mogli biste se iznenaditi

Slično raspoloženje i velika želja za nastavkom udaljenog rada vjerojatno dominira i u drugim velikim tehnološkim kompanijama, a vjerojatno će s istom praksom udaljenog ili hibridnog rada nastaviti i dio hrvatskih kompanija.

Izvor: Inc
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti