Kome je najteže pao rad od kuće i virtualni sastanci? Mogli biste se iznenaditi

Mladima najviše nedostaje mogućnost druženja, pravog upoznavanja s kolegama i šefovima te sudjelovanja na sastancima uživo ,koji nude veću mogućnost nametanja svojih ideja, ali i napretka.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.03.2021. / 11:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Brojni zaposlenici diljem svijeta već više od godinu dana svoje su klasične urede zamijenili s kućnim uredima. Neki se na početku nisu snašli, no s vremenom su se privikli na komociju kasnijeg ustajanja i rada u pidžamama, dok drugima odvojenost od kolega te virtualni sastanci, umjesto sastanaka uživo nisu dobro sjeli i s nestrpljenjem čekaju kraj pandemije da ponovno mogu sjesti u svoje uredske stolice i prisustvovati sastancima kao u stara dobra vremena.

Slika nije dostupna Kraj radnog vremena od 9 do 5: Zaposlenici će sami odlučivati kako će raditi i s kojeg mjesta

No pravog povratka na staro više nema. Budućnost rada je, naravno za one poslove za koje je to moguće, udaljena ili hibridna, odnosno dio posla obavljat će se s radnog mjesta, a dio iz kućnog ureda.

Osobe kojima bi tako nešto moglo najteže pasti, prema nedavnom istraživanju Microsofta, pripadnici su tzv. generacije Z, odnosno osobe rođene od sredine devedesetih i u novom tisućljeću. Upravo oni imaju najviše problema s prilagodbom na rad od kuće i na odvojenost od kolega i radne atmosfere. Naime, kako je riječ o mladim ljudima koji još nemaju obitelj, mnogi žive sami pa su prilično izolirani. Naravno, tome u prilog ide i činjenica da se ne mogu viđati niti s prijateljima u kafićima i restoranima koji su, ovisno o državi, često bili zatvarani tijekom protekle godine, a u mnogim su državama i dalje zatvoreni.

Za njih je problem što često nemaju ni financijskih uvjeta kako bi si uredili kućni ured kakav će odgovarati zahtjevima njihova posla, no čini se da im najviše smeta izostanak sastanaka uživo. Naime, takvi su sastanci često prilika da se dokažu i izbore za rad na projektima koji bi im mogli pomoći u napretku u karijeri, ali i npr. da se bolje upoznaju i sprijatelje sa šefovima i kolegama. Također, s kolegama i nadređenima mogu se bolje povezati tijekom pauza za ručak ili kratkih susreta pored kavomata, a često se upravo na takvim mjestima smišljaju najbolje ideje za projekte.

Slika nije dostupna Rade li ljudi iz kuće manje ili više nego iz ureda? Dio zaposlenika kaže da rade samo 3 do 4 sata dnevno

U zaključku studije iz Microsofta savjetuju kompanije da investiraju u tehnologije koje će im pomoći u prevladavanju praznine između fizičkog i virtualnog svijeta, tako da će zaposlenici moći raditi udaljeno, ali i u uredu. “Budite spremni napraviti novi plan - ne samo jednom, nego možda dva, tri ili četiri puta. Ono što je odgovaralo vašim ljudima i biznisu u travnju možda im neće odgovarati u studenom”, komentirao je rezultate istraživanja George Anders iz Microsofta koji je radio na istraživanju.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti