Apple je u novoj verziji svog operativnog programa za iPhone, iPad i Mac predstavio "Lockdown Mode" odnosno "ekstremno zaključavanje". Kako su pojasnili, radi se o opciji koja je namijenjena prije svega korisnicima koji se često nalaze na udaru hakera ili zlonamjernih programa te špijuniranja.

"Lockdown Mode" blokira brojne oblike privitaka u porukama, onemogućuje pregled linkova, isključuje određene tehnologije koje se koriste prilikom surfanja internetom, blokira pozive u grupe, FaceTime pozive od nepoznatih osoba, veze na računala ili računalnu periferiju u trenutku kad je računalo zaključano te onemogućuje dodavanje bilo kakvih novih profila na uređaju.

Lockdown Mode na iPhoneu (Foto: Apple)

U Appleu su se odlučili na ovaj potez nakon što je Googleov tim Project Zero u detalje opisao kako poznati softver Pegasus može biti iskorišten za kompromitiranje Appleovih uređaja i drugih tehnologija koje ti uređaji koriste.

"Lockdown Mode", kako ističu u Appleu, nije za svakoga, već se radi o ekstremnim mjerama namijenjenim onima koji se nađu pod napadom.

Špijuniranje, ilustracija Europski regulator pozvao na zabranu izraelskog špijunskog alata: To bi bila najučinkovitija opcija zaštite

I dok većina korisnik nikad neće biti žrtvom ciljanih kibernetičkih napada, neumorno radimo kako bismo zaštitili onaj mali broj onih koji će se naći u toj situaciji. To uključuje dizajniranje obrana posebno za takve korisnike, ali i podupiranje istraživača i organizacija diljem svijeta koji obavljaju važan posao otkrivanja kompanija koje stvaraju takve digitalne napade, istaknuo je šef sigurnosnog inženjerstva i arhitekture, Ivan Krstić.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju