Apple predstavio iLife 11, Mac OSX Lion i novi Macbook Air

Apple ponovo dokazuje kako spada u vrh tehnologije predstaviviši novi iLife 11 (iMovie, iPhoto, Garage Band), Mac OSX 10 Lion i nova dva modela Macbook Air-a. Pročitajte ostatak za detaljnije informacije sa današnjeg događaja.

Zimo Zimo Zimo | 20.10.2010. / 21:33

Apple predstavio iLife 11, Mac OSX Lion i novi Macbook Air

Apple ponovo dokazuje kako spada u vrh tehnologije predstaviviši novi iLife 11 (iMovie, iPhoto, Garage Band), Mac OSX 10 Lion i nova dva modela Macbook Air-a. Pročitajte ostatak za detaljnije informacije sa današnjeg događaja.

Apple je ponovo otišao korak dalje od konkurencije, te tako pokazao kako želi još više tržišta. Zadnjih nekoliko godina Apple bilježi rast prodaje osobnih računala za 2.5 puta više nego ostatak. Brojke koje je Jobs iznio na početku svojeg keynota zapanjujuće su i očito je kako Apple želi preuzeti sve veći dio kolača tech industrije. Donosimo vam neke od detalja sa današnje prezentacije.

iLife 11

iPhoto 11

Nova inačica iLifea donosi i poboljšanja koja izgledaju odlično. Full screen opcija omogućuje fokusiranje na projekt koji radite. Facebook značajka omogućuje vam stavljanje slika na facebook, a značajka koja nas je oduševila je slanje slika e-mailom. Odlično izvedeno, jednostavno, nekoliko klikova mišem i šaljete predivno dizajniran e-mail vašim frendovima, obitelji ili nekome trećem. Sve što trebate, jest označiti slike koje želite poslati i iPhoto se brine kako bi vaše slike bile lijepo posložene. Sa strane se nalazi history koji vam daje uvid u podatke gdje ste i kome slali slike, ili možda gdje ste ih uploadali. Tu su još i opcije za izradu knjiga koje se nalaze na polici (kao u iBook aplikaciji).

iMovie 11

Nove mogućnosti pružaju vam izrade trailera vaših snimljenih video uratka na vrlo jednostavan način. Unaprijed izrađene teme omogućuju vam ovu jednostavnost, a vi morate samo odabrati dijelove koje želite ubaciti i za nekoliko minuta imate hollywood-ski video trailer. Novost je i audio uređivanje kojim je moguće upravljati dinamikom zvuka, također sa nekoliko klika mišem. Efekti koje možete birati čine vaš video nevjerojatnim u doslovnom smislu.

Garage Band 11

Novosti iz Garage Banda su Flex time, sikronizacija ritma i lekcije iz sviranja gitare ili klavira. Flex time je opcije preuzeta iz Logica koja omogućuje rastezanje audio zapisa. Znački ukoliko pogriješite, jednostavne odabrete lokaciju i rastegnete audio zapis na željenu dužinu. Sinkronizacija ritma funkcionira na način da odabrete jedan master kanal (recimo ritam), i ostatak (gitare, bas gitare, perkusije..) se sinkroniziraju sa odabranim master kanalom. Jednostavno? Poprilično. Ponovno jedan klik mišem. Ako želite naučiti svirati klavir ili gitaru, Apple je ubacio nove vježbe koje možete pratiti putem history-a, gdje pomoću grafa možete vidjeti svoj napredak ili greške na kojima morate poraditi.

Facetime (beta)

Predstavljen na iPhoneu 4, kasnije i na iPod Touchu, Facetime je sada stigao i na Mac u beta inačici. Prema rječima Steve Jobsa, preuzeti ga možete tokom dana na www.apple.com. Facetime omogućuje video pozive između iPhone, iPod Toucha i Mac-a, na vrlo jednostavan način. Ako ste koristili Skype onda znate o čemu pričamo.

Mac OSX Lion

Kako i sam naziv govori, ovo je najjači operativni sistem koji Apple razvija. Iako smo dobili samo sitne detalje, ostali smo zapanjeni. Mac OSX Lion je spoj klasičnog Mac OS-a sa iOS-om. Potpuna kontrola sadržajem. Aplikacije se nalaze na tzv. screenu, koji funkcionira na isti način kao iPad odnosno iPhone. Točnije pomoću miša ili trackpada, sa dva prsta pomičete zaslone gdje se nalaze vaše aplikacije. Osjećaj mora biti fenomenalan. Lion stiže u ljeto 2011, a o cijeni nije bilo govora.

Multitouch

Očito je kako je multitouch posatao svepristuan, pa je tako integriran i u novi Mac OSX Lion. Pomoću gesta upravljate raznim stvarima.

Mac App Store

Tu ne treba puno pričati. Isti princip kao na iPhoneu ili iPadu. Preuzimanje aplikacije bez potrebe za instalacijom dobro će nam svima doći. Doduše Apple je tu napravio mudar potez, jer će se aplikacije više kupovati.

Launchpad

Ako ste ikad koristili Mac onda zamislte spoj Expose, Dashboard, Spaces, i Full screen aplikaciju u jedinstvenu aplikaciju zvanu Mission Control.

One more thing...

Famozna izjava Jobsa kada se radi o nekom važnom proizvodu. Macbook Air dobio je novi dizajn kako iznutra tako i izvana. 13.3” odnosno 11.6” modeli su koji su u Americi dostupni već danas. Zanimljivo je kako Air nema disk ni optički drive, već koristi flash drive umjesto tvrdog diska, što mu omogućuje više mjesta za baterije i brži rad. Baterija traje 7h uz korištenje WiFi i čak 30 dana na standby-u. Cijena za 11.6” (1.4GHz, 64GB) iznosi 999$, dok za model sa većim flash driveom (1.4GHz, 128GB) iznosi 1199$. Veći modeli od 13.3”  (1.86GHz, 128GB) koštaju 1299$, odnosno sa 256GB flash drivea 1599$.

Pogledajte Macbook Air video na Appleovom službenom webu.

Zaključak

Apple je ponovo dokazao da rade punom parom na svojim proizvodima i kako im je inovativnost i kreativnost uvijek prioritet. Operativni sistem koji stiže sljedeće godine, po nama, promijenit će način na koji funkcioniraju računala. Apple će ponovo biti glavna meta za kopiranje ideja. Do sada takav pristup OS-u nismo vidli, a tek smo škicnuli. Vjerojatno se još mnogo toga kuha u labaratorijima Applea.

Photo via [Endgadget]

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti