Apple predstavio nove modele iPada Pro, MacBook Air i napokon novi Mac mini

Apple je napokon osvježio popularne uređaje koji sada dolaze s još jačim hardverom, a u prodaji će se pojaviti sljedećeg tjedna.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.10.2018. / 08:21

Galerija

Mjesecima prije jučerašnje konferencije na kojoj je Apple predstavio nove uređaje čitali smo glasine o planovima te kompanije, a većina tih glasina pokazala se istinitim, no ono čemu su se mnogi nadali – jeftinijem prijenosnom računalu, ipak je ostalo samo na glasinama te se u Appleu nisu odlučili na snižavanje cijene MacBooka Air.

Novi Air

Novi MacBook Air, koji će u osnovnoj verziji koštati 1199 dolara, ima 13,3-inčni ekran kao i prethodnik, ali ovog puta riječ je o oštrijem retina ekranu sa smanjenim rubovima, tako da su dimenzije manje, laptop je tanji i lakši s kućištem i u potpunosti napravljen od recikliranog aluminija, a treba spomenuti i Touch ID za otključavanje dodirom prsta. Naravno, napokon je osvježen i hardver najpopularnijeg Appleova računala te Air sada dolazi s osmom generacijom Intelovih Core i5 procesora – ima do 16 GB RAM-a, do 1,5 TB SSD-a, dva Thunderbolt 3 priključka, 20 posto veći trackpad i 25 posto glasnije zvučnike.

MacBook Air (Foto: Apple) (Foto: Apple)

Osnovni model, čija će cijena iznositi 1199 dolara uključuje 1,6 GHz Core i5 procesor, 8 GB RAM-a i 128 GB SSD-a.

Nakon 4 godine nova generacija Mac minija

Napokon je predstavljena i nova generacija Mac minija – iako izvana izgleda isto kao model predstavljen prije četiri godine (uz novu space gray boju), ispod haube Apple je ugradio svu tehnologiju koju možemo očekivati od računala u 2018. godini. Kao i novi Air, mini pokreće 8. generacija Intelovih Core procesora – osnovi model dolazi s procesorom Core i3, ima 8 GB RAM-a i 128 GB memorije i koštat će 799 dolara, dok će oni koji žele nabrijati ovo računalo moći odabrati opciju s procesorom Core i7, 64 GB RAM-a i čak 2 TB SSD-a.

Mac mini (Foto: Apple) (Foto: Apple)

Sa stražnje strane kućišta koje je također u potpunosti napravljeno od recikliranog aluminija nalaze se četiri USB-C Thunderbolt 3 priključka, dva USB-A priključka, Ethernet i HDMI izlaz.

Najjači Appleovi tableti

Dva nova modela iPada Pro najjači su Appleovi tableti do sada na kojima je Apple primijenio neke opcije s X modela iPhonea – tanki rubovi oko ekrana i nema tipke Home pa se za otključavanje uređaja koristi Face ID, a srećom nema ni notcha, već su kamere i senzori smješteni u gornji rub iznad ekrana (riječ je o Liquid Retina ekranu kao i na iPhoneu XR).

iPad Pro (Foto: Apple) (Foto: Apple)

Dijagonale ekrana novih modela iPada Pro veće su u odnosu na prethodnike, pri čemu je model s 11-inčnim ekranom sličnih dimenzija kao i 10,5-inčni model, dok je 12,9-inčni model dimenzijama manji od 12,5-inčnog iPada Pro.

Tableti su i tanji i, naravno, snažniji te ih, kada je u pitanju grafika, uspoređuju s Microsoftovom konzolom Xbox One S. Pokreće ih Appleov A12X Bionic čip koji je predstavljen u novim modelima iPhonea i garantira velik brzinu, pri čemu bi baterija trebala izdržati oko 10 sati, kao i u prethodnim modelima. Treba spomenuti i USB-C te mogućnost punjenja baterija iPhonea i drugih uređaja tako da novi modeli iPada zamijeniti i vanjske baterije, no mnogima se neće svidjeti što nema 3,5-milimetarski izlaza za slušalice.

iPad Pro (Foto: Apple) (Foto: Apple)

Što se cijene tiče, osnovni model 11-inčnog uređaja koštat će 799 dolara, dok će za 12,9 inčni iPad Pro biti potrebno platiti 999 dolara.

Svi jučer predstavljeni uređaji u prodaji će se pojaviti 7. studenog.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti