Apple predstavio novi OS X Mavericks

Nakon odlične uvodne video animacije u kojoj je Apple sve krenuo direktno na osjećaje, Apple je predstavio svoju 24-tu po redu, ujedno i najduže održavanu konferenciju za developere.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 10.06.2013. / 19:50

Apple predstavio novi OS X Mavericks

Nakon odlične uvodne video animacije u kojoj je Apple sve krenuo direktno na osjećaje, Apple je predstavio svoju 24-tu po redu, ujedno i najduže održavanu konferenciju za developere.

Koliko je utjecajan Apple pokazuje činjenica da su konferenciju rasprodali za samo 71 sekundu. Naravno, na početku se Tim Cook osvrnuo na neke brojke, pa je tako primjerice milijun ljudi svaki dan posjetilo Appleovu fizičku trgovinu kojih ima 407 diljem svijeta, a zadnja je otvorena u Berlinu.

U App Storeu trenutno se nalazi oko 900.000 aplikacija od čega je 375.000 prilagođeno za iPad, te oko 575 milijuna računa korisnika. "Imamo više računa nego bilo koja online trgovina na webu."

Na konferenciji predstavljen je Anki Drive, svojevrsna tehnologija koja se koristi u Googleovim samoupravljivim automobilima — dakle u neku ruku pametnim automobilima koji se zahvaljujući iOS uređajima ponašaju iznimno pametno! Zapravo se radi o igri u realnom životu koja izgleda prilično impresivno!

Što se tiče prodaje operativnog sustava, Tim Cook je istaknuo kako se zadnja verzija OS X nalazi na čak 28 milijuna Appleovih desktop uređaja, odnosno čak 35% koristi uređaja koristi ovu verziju.

OS X Mavericks

Novi OS X predstavljen je s novom podrškom za baterije te naravno novim značajkama. Prva od njih je Finder Tabs koja funkcionira nalik na tabovima u Safariju ili nekom drugom pregledniku. Nadalje, tagovi su druga vrlo važna opcija koja omogućuje lakše pronalaženje dokumenata, a ti će se tagovi odnosno oznake pojavljivati na sidebaru u Finderu. Treća stvar je Multiple Displays, nešto što je odmah oduševilo publiku, a koja omogućuje konačno rješavanje drugog ekrana kada je jedan u fullscreenu. Dakle praktički zasloni su odvojeni unatoč tome što koristite proširene ekrane.

Što se tiče tehnologije Apple je predstavio pregršt novih tehnologija koje omogućuju bolje i lakše upravljanje novim OS-om, te Timer Coalescing, odnosno mogućnost koja smanjuje korištenje procesora za čak 72%. Safari je također dobio nešto vizualnih unaprjeđenje od čega je možda najznačajnije novo sučelje za "Read Later" te novu opciju koja prikazuje sve članke koje ste dijelili na društvenim mrežama. Također, aplikacije koje se koriste "iznad" Safarija pomažu u potrošnji vaše baterije jer se samim time aplikacija ne koristi, ako je u pozadini.

Keychain će s druge strane pamtiti sve vaše šifre, koje će biti dodatno zaštićene kako ne biste zaboravili neku od svojih mnogobrojnih šifra, kreditnih kartica i ostalih brojeva koje je danas teško sve pamtiti!

Obavijesti će biti dublje povezane s vašim mobilnim uređaje, pa će tako vijesti s mobilnog uređaja stizati i na desktopu. Kada će vaše računalo biti u sleep modeu, prilikom otvaranja će vam se pojaviti izbor svih obavijesti, no svakako je dobra vijest da će vam se sva ažuriranja obavljati u pozadini, bez da se zamarate njima.

Mape će također postati važan dio novog desktop operativnog sustava, što znači da se Apple ipak pozabavio greškama koje su ih snašle na mobilnim uređajima, a koja je također duboko povezana s iOS uređajima.

iBooks su konačno postale dio OS X-a, pa će tako 1.8 milijardi dostupnih knjiga biti dostupne i na desktopu.

OS X Mavericks stiže na jesen!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti