Apple prijavio patent koji bi iz temelja mogao promijeniti njihove buduće uređaje

Apple otkriva planove za zaslone koji se mogu savijati u njihovim budućim uređajima, revolucionaran način na koji bi se mogli koristiti njihovi budući iPhone, iPad i drugi uređaji sa zaslonom.

Branimir Vorša | 18.07.2023. / 15:29

Apple logo
Apple logo (Foto: Afp)

Apple je podnio patentnu prijavu američkom Uredu za patente i zaštitne znakove koja istražuje korištenje zaslona koji se može rolati/klizati u raznim uređajima. Patentna prijava spominje uređaje poput iPhonea, iPada, televizora, stolnih zaslona i nadzornih ploča vozila kao potencijalne kandidate za njegovu primjenu.

Elektronički uređaj opisan u patentu ima zaslon koji se može smotati i koji se može pomicati između odmotanog stanja, gdje je ravan i vidljiv, i zamotanog stanja, gdje je dio zaslona smotan za lakšu pohranu. Dio zaslona koji se može kotrljati savija se oko osi dok se kotrlja na valjak za pohranu.

Zaslon se sastoji od ploče zaslona s nizom piksela za proizvodnju slika i prozirnog zaštitnog sloja koji prekriva taj niz piksela. Taj zaštitni sloj može sadržavati stanjeni sloj stakla u dijelu koji se može kotrljati kako bi se olakšalo savijanje. Vanjska površina zaštitnog sloja je osjetljivija na ogrebotine, dok je unutarnja površina zaštićena i ima manje neravnina.

Kako bi se spriječilo pucanje staklenog sloja, zaslon je dizajniran tako da primi tlačni pritisak na svoju površinu okrenutu prema van. To naprezanje pomaže spriječiti ogrebotine koje uzrokuju oštećenje zaslona kada se savija tijekom operacija kotrljanja.

Appleova patentna prijava uključuje ilustrativne bočne prikaze presjeka zaslona s namotanim dijelovima. Ploča zaslona uređaja je savitljiva i može se djelomično ili potpuno smotati za kompaktnu pohranu, a zatim odmotati za uporabu.

Zaštitni sloj zaslona opisan u patentu može se sastojati od prozirnog polimera, prozirnog stakla ili drugih prozirnih struktura koje pružaju potporu i zaštitu ploči zaslona. Na primjer, sloj stakla pričvršćen na prednju površinu ploče može spriječiti deformaciju i oštećenje kada zaslon dodirne korisnikov prst ili specijalizirana olovka.

Za dodatne pojedinosti možete pregledati Appleovu prijavu patenta broj 20230221766. Ovaj posljednji patent na tu temu prijavljen je u studenom 2022. godine, ali je tek nedavno objavljen.

Izvor:patentlyapple.com
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti