Apple prikazuje anektirani Krim kao dio Rusije – za ruske korisnike

Ukrajina je osudila Appleov čin rekavši da američki tehnološki div "nimalo ne mari" za njezinu bol.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.11.2019. / 15:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Apple je počeo prikazivati Krim, ukrajinski poluotok koji je Rusija pripojila 2014., kao dio ruskog teritorija na aplikacijama Karte i Vrijeme, ali samo za korisnike u Rusiji.

I Rusija i Ukrajina jako su osjetljive na to kako globalne kompanije tretiraju Krim otkako su ga ruske snage zauzele, a Moskva pripojila nakon referenduma koji Kijev i Zapad smatraju nezakonitim.

Ukrajina je osudila Appleov čin rekavši da američki tehnološki div "nimalo ne mari" za njezinu bol.

Reutersovi novinari u Rusiji koji su ukucali glavni grad Krima Simferopolj na aplikacijama Karte i Vrijeme vidjeli su da se prikazuje "Simferopolj, Krim, Rusija". Novinarima u drugim zemljama prikazivalo se samo "Simferopolj", bez navođenja kojoj državi pripada.

I u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu i na Krimu, korisnici s kojima je kontaktirao Reuters rekli su da su im se mjesta na Krimu prikazivala bez države. EU i SAD ne priznaju Krim kao ruski teritorij i uveli su sankcije poluotoku i pojedincima koje optužuju za kršenje ukrajinskog teritorijalnog integriteta.

Donji dom ruskog parlamenta Duma objavio je u srijedu da se predsjednik odbora za sigurnost i borbu protiv korupcije Vasilij Piskarov sastao s predstavnikom Applea. Apple je ispunio svoje obveze i programe na svojim uređajima prilagodio odredbama ruskog zakona, stoji u priopćenju.

Appleu se na Twitteru obratio ukrajinski ministar vanjskih poslova Vadim Pristalko. Objasnit ću to vašim rječnikom. Zamislite da plačete zbog toga što je vaš dizajn, vaše ideje, godine rada i dio vašeg srca ukrao vaš najgori neprijatelj, a onda netko koga nije briga ni najmanje ne mari za vašu bol. Tako se osjećamo kada Krim nazivate ruskim teritorijem.

(Hina) 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti