Apple je počeo prikazivati Krim, ukrajinski poluotok koji je Rusija pripojila 2014., kao dio ruskog teritorija na aplikacijama Karte i Vrijeme, ali samo za korisnike u Rusiji.

I Rusija i Ukrajina jako su osjetljive na to kako globalne kompanije tretiraju Krim otkako su ga ruske snage zauzele, a Moskva pripojila nakon referenduma koji Kijev i Zapad smatraju nezakonitim.

Ukrajina je osudila Appleov čin rekavši da američki tehnološki div "nimalo ne mari" za njezinu bol.

Reutersovi novinari u Rusiji koji su ukucali glavni grad Krima Simferopolj na aplikacijama Karte i Vrijeme vidjeli su da se prikazuje "Simferopolj, Krim, Rusija". Novinarima u drugim zemljama prikazivalo se samo "Simferopolj", bez navođenja kojoj državi pripada.

I u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu i na Krimu, korisnici s kojima je kontaktirao Reuters rekli su da su im se mjesta na Krimu prikazivala bez države. EU i SAD ne priznaju Krim kao ruski teritorij i uveli su sankcije poluotoku i pojedincima koje optužuju za kršenje ukrajinskog teritorijalnog integriteta.

Donji dom ruskog parlamenta Duma objavio je u srijedu da se predsjednik odbora za sigurnost i borbu protiv korupcije Vasilij Piskarov sastao s predstavnikom Applea. Apple je ispunio svoje obveze i programe na svojim uređajima prilagodio odredbama ruskog zakona, stoji u priopćenju.

Appleu se na Twitteru obratio ukrajinski ministar vanjskih poslova Vadim Pristalko. Objasnit ću to vašim rječnikom. Zamislite da plačete zbog toga što je vaš dizajn, vaše ideje, godine rada i dio vašeg srca ukrao vaš najgori neprijatelj, a onda netko koga nije briga ni najmanje ne mari za vašu bol. Tako se osjećamo kada Krim nazivate ruskim teritorijem.

(Hina) 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju