Apple razvija tehnologiju za bežično punjenje iPhonea

Prema novim glasinama, Apple bi sljedeće godine mogao predstaviti tehnologiju za bežično punjenje baterije za svoje telefone i tablete

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.01.2016. / 09:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Glasine o tehnologiji za bežično punjenje koju bi Apple mogao implementirati u svoje pametne telefone mrežom kruže već godinama (prije pet godina spominjalo se kako će koristiti tehnologiju na čijem razvoju radi hrvatski znanstvenik Marin Soljačić), a prema posljednjim informacijama, već sljedeće godine za punjenje iPhonea više neće biti potrebni kabeli. Ove su glasine jučer objavili na Bloombergu te prema njima Apple za iPhone 7S i 7S Plus, dakle modele koji se očekuju u rujnu sljedeće godine, priprema mogućnosti bežičnog punjenja.

Za razliku od nekih postojećih tehnologija bežičnog punjenja za koje je potrebno prisloniti uređaj na podlogu za punjenje, ova tehnologija omogućit će punjenje baterije bez prislanjanja na posebne podloge, već će biti dovoljno držati mobilni uređaj u krugu oko jednog metra (ili slične udaljenosti) od izvora punjenja. Još 2011. godine spominjalo se kako bi takav izvor punjenja moglo biti Appleovo računalo iMac te bi za punjenje baterije iPhonea bilo dovoljno postaviti telefon u blizinu ovog računala. Ako su posljednje glasine istinite, Apple bi sljedeće godine mogao predstaviti i poseban uređaj koji će omogućiti punjenje baterije, a osim telefona, na ovaj bi način trebale puniti i baterije Appleovih tableta i pametnog sata. 'Ako Apple uspije i predstavi ovakvu tehnologiju, na ovaj bi se način iPhone i iPad dodatno izdvojili od konkurencije', komentirali su na Bloombergu te dodaju kako bi ovaj potez naročito imao smisla ako u Appleu izbace 3,5mm utor za slušalice iz iPhonea.

Naime, u tom bi slučaju korisnici mogli povezati slušalice putem dosadašnjeg utora za punjenje baterije, dok bi bateriju punili bežično. Na razvoju ove tehnologije Apple radi s partnerima iz SAD-a i kompanijama iz Azije, a treba napomenuti da, prema dugogodišnjoj praksi ove kompanije, ne treba očekivati nikakve službene informacije o bežičnom punjenju baterija njihovih mobilnih uređaja prije samog predstavljanja.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti