Apple se priprema za radikalnu promjenu koju će osjetiti svi korisnici iPhonea

Ova je odluka, kao i uvođenje priključka USB-C, rezultat nove europske regulative, a ne želje ljudi iz Applea.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.11.2023. / 11:45

App Store (Foto: Afp)

Ovaj tjedan hrvatski korisnici Facebooka i Instagrama dobili su obavijest o uvođenju pretplate na te društvene mreže. Pretplata nije obavezna i donosi samo jedan benefit - na tim se mrežama neće prikazivati oglasi, a svi koji žele besplatno koristiti Facebook i Instagram to će i dalje moći raditi kao i do sada te se za njih ništa ne mijenja. Čini se kako nitko iz Mete nije htio uvesti ove promjene, koje utječu samo na europsko tržištu, već su na to bili prisiljeni od strane regulatora EU.

Jony Ive s iPadom u ruci Sprema se nešto veliko? Legendarni Appleov dizajner i OpenAI razmišljaju o razvoju “iPhonea umjetne inteligencije”

Regulatorna tijela, odnosno zakon koji uskoro stupa na snagu donijet će još jednu radikalnu promjenu i u potpunosti promijeniti način na koji se koristi najprodavaniji telefon na svijetu, iPhone. Na Appleove telefone korisnici mogu instalirati samo aplikacije koje se nalaze na online trgovini App Store. Razlog za to je, prema Appleu, sigurnost, dok svi ostali kažu kako američka kompanija ovako u potpunosti kontrolira svoj proizvod i na njemu zarađuje veliki novac. Developeri su često znali prigovarati zbog toga i smatrali da ih Apple drži u nekoj vrsti reketa jer nemaju drugog izbora nego svoje aplikacije ponuditi samo preko Appleove trgovine, gdje im kompanija uzima proviziju za prodaju aplikacija, ali i transakcija unutar aplikacija.

To bi se uskoro trebalo promijeniti. S Aktom o digitalnim tržištima Apple bi se trebao otvoriti i omogućiti konkurenciji da preuzme kontrolu nad softverom koji razvijaju za njihove telefone i tablete. Konkretno, Apple bi trebao dopustiti instalaciju trgovina aplikacija trećih strana na svom telefonu, kao i omogućiti preuzimanje softvera s interneta. Ekipi iz Applea taj je dio o softveru s mreže naročito sporan te smatraju kako je preuzimanje aplikacija na telefone najbolji prijatelj kibernetičkih kriminalaca.

Dok putem svoje online trgovine još mogu kontrolirati aplikacije i njihovu sigurnost (sve prijavljene aplikacije za App Store prvo moraju proći sigurnosne provjere), u Appleu strahuju da razina sigurnosti u trgovinama softvera trećih strana, a pogotovo softvera koji korisnici sami preuzimaju s interneta neće biti na tako velikom nivou. To bi značilo da će i iPhone postati ranjiv uređaj kojeg će hakeri lakše moći napasti, preuzeti kontrolu nad telefonom, krasti podatke korisnika itd.

Prema posljednjim informacijama s mreže, Apple se priprema za takvu budućnost i sljedeće bi godine trebali omogućiti alternativne trgovine aplikacija na svojim uređajima. Prema The Vergeu, Apple namjerava postaviti “obavezne sigurnosne zahtjeve” bez kojih neće verificirati aplikacije trećih strana koje se ne preuzimaju putem App Storea. Također, navodno još nisu donijeli odluku o prihvaćanju sustava plaćanja trećih strana, što je također njihova obveza prema Aktu o digitalnim tržištima.

Apple iPhone 15 Pro Apple ozbiljno prijeti vodećoj kompaniji na tržištu pametnih telefona

Zbog europskih zakona Apple je već uveo neke značajne promjene u svoje uređaje pa tako posljednja generacija iPhonea dolazi s USB-C priključkom, umjesto dugogodišnjeg priključka Lightning.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti