Apple u novim verzijama svojih operativnih sustava uvodi "emoji" kojima birate boju kože

Poštivanje različitosti je nešto o čemu se više nego intenzivno raspravlja prošlih godina, iako ovo mnogima izgleda kao banalnost, Apple je odlučio i kroz svoje 'emoji likove' podržati kampanju koja se odnosi na ravnopravnost.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 24.02.2015. / 11:34

Apple u novim verzijama svojih operativnih sustava uvodi "emoji" kojima birate boju kože

Poštivanje različitosti je nešto o čemu se više nego intenzivno raspravlja prošlih godina, iako ovo mnogima izgleda kao banalnost, Apple je odlučio i kroz svoje "emoji likove" podržati kampanju koja se odnosi na ravnopravnost.

Boja kože i rasa odavno su trebale prestati biti predmetom brojnih rasprava, jer čovjek je, jednostavno, čovjek, dobar ili loš, neovisno o tome "kakav je u licu", ali problem rasizma nikada nije do kraja iskorijenjen i vjerojatno nikada neće ni biti. Ali, jedna od najmoćnijih i najbogatijih kompanija na svijetu odlučila je uvesti ravnopravnost i među "emoji" likove koje nudi na svojim uređajima i operativnim sustavima. Ne znamo koliko će vam se ovakva odluka Applea svidjeti, no svakako je treba pozdraviti, što su već učinile brojne udruge koje se bave zaštitom manjina i ravnopravnošću među ljudima.  

U novim izdanjima operativnih sustava, OS X 10.10.3, koji se nalazi na Appleovim prijenosnicima i stolnim računalima, odnosno iOS 8.3 koji je, dakako, namijenjen iPad i iPhone uređajima, Apple je odlučio uvesti "emotikone" kojima ćete kod interakcije s drugim korisnicima moći odabrati boju kože. Možda izgleda kao sitnica, ali je apsolutno ispravan potez, premda je činjenica da se u Appleu sigurno nisu vodili rasističkim promišljanjem kada su "izostavili emoji druge boje kože". Svejedno, na ovaj način su odlučili ukazati kako cijela priča nije nebitna, kako smo svi ravnopravni, što je u konačnici jedino važno, čak i kada je u pitanju virtualni svijet. 

Izvor Engadget 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti