Apple ulazi na AR i VR tržište: Kroz dvije godine predstavit će uređaje za proširenu i virtualnu stvarnost

Krajem ove ili početkom sljedeće godine očekujemo prvi VR uređaj, a njegova nasljednika, kao i prve Appleove AR naočale očekujemo u drugoj polovici 2024. godine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.06.2022. / 09:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je prošlog tjedna Apple najavio nove verzije softvera za svoje uređaje, ali i novu generaciju MacBook Aira, ovog tjedna pojavile su se nove informacije o njihovim nadolazećim proizvodima. Analitičar Jeff Pu komentirao nove uređaje koje tvrtka namjerava predstaviti tijekom sljedeće dvije godine, a s kojima ulaze na potpuno nov tržište - proširene i virtualne stvarnost.

Slika nije dostupna Poznato je da Apple priprema pametne naočale, a sada znamo i kako bi mogle izgledati

Ranije informacije govorile su kako bi prvi model VR naočala Apple mogao predstaviti na prošlotjednoj konferenciji, no na njih ćemo morati sačekati drugu polovicu godine. Ili početak sljedeće.

Nove informacije koje je objavio Pu odnose se na drugu polovicu 2024. godine. Prema njima, Apple bi tada trebao predstaviti čak dva takva uređaja - nasljednika prvih VR naočala, ali i svoje prve naočale s podrškom za proširenu stvarnost.

Iako, naravno, službeni detalji o tim naočalama nisu poznati, zahvaljujući dosadašnjim glasinama otprilike znamo što možemo očekivati. Dizajnom bi takve naočale trebale biti slične kao i klasične naočale za vid tako da tehnologija na njima ne bi trebala biti u prvom planu. Naočale bi, slično kao i prva generacija Appleova sata, trebale biti “ovisne” o iPhoneu, tj. uređaji bi se treabli supariti kako bi se na staklima naočala mogle prikazivati informacije i obavijesti koje pristižu na iPhone.

Slika nije dostupna Appleove pametne naočale neće biti namijenjene za metaverse

Što se VR uređaja tiče, on bi trebao biti veći i snažniji te imati puno veće mogućnosti, odnosno mogućnosti prikazivanja AR i VR sadržaja u visokoj rezoluciji. Također, to će biti samostalan uređaj koji se neće trebati povezivati s iPhoneom. Prvu generaciju možemo očekivati ovog uređaja, dakle, možemo očekivati za manje od godinu dana, a prema Jeffu Puu, Apple bi njegova nasljednika mogao predstaviti već u drugoj polovici 2024., zajedno s AR naočalama.

Izvor: 9to5Mac

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti