Apple predstavio pregršt novosti koje tek dolaze: Ovo su najvažnije

Za vas smo izdvojili neke od najvažnijih novosti koje dolaze iz Applea ove godine.

Martina Čizmić | 07.06.2022. / 11:04

Tim Cook (Foto: Afp)

Appleova tradicionalna konferencija WWDC, i ove je godine donijela pregršt novosti kojima se korisnici Appleovih uređaja mogu veseliti u 2022., ali i kasnije. Iako se nagađalo kako bi možda mogli predstaviti (ili barem otkriti neke pojedinosti) o svojim naočalama za virtualnu i proširenu stvarno, to se ipak nije dogodilo.

No, zato smo za vas izdvojili neke od najvažnijih novosti koje dolaze iz Applea ove godine.

Nova inačica operativnog sustava iOS

Apple je najavio novu inačicu svog operativnog sustava, iOS 16, koja ne samo da će dobiti novi izgled u odnosu na ranije, već će korisnicima omogućiti i da izgled svog uređaja u potpunosti prilagode svojim željama. Barem što se vizualnog dijela korisničkog sučelja tiče. Tako će biti moguće dodavati pozadine, promijeniti font na satu, dodati nove widgete za vrijeme, aktivnosti, događanja u kalendaru i drugo.

Promijenio se i način na koji se prikazuju obavijesti na ekranu. Umjesto da se poput liste slažu na zaključanom ekranu, one su sad smještene u samo dno ekrana. Također, predstavljena su i "događanja uživo", koja prikazuju aktualne obavijesti poput sportskih rezultata ili činjenice da vas čeka taksi, sve na jednom mjestu.

Novi iOS 16 trebao bi postati dostupan za korisnike iPhone 8 i novijih uređaja u jesen ove godine, a beta verzija bit će dostupna već ovog ljeta (za one kojima je jesen predaleko).

Slika nije dostupna Najveći mobilni proizvođač smanjuje proizvodnju telefona za čak 30 milijuna

Velika promjena u porukama

Novi iOS 16 donosi i velike promjene u korištenju omiljenog iMessagea. Tako će korisnici sad moći ispraviti greške i u poslanim porukama, opozvati poruke koje nisu planirali poslati u roku od 15 minuta (izuzetno korisno za brzoplete), ali i označiti da je cijela prepiska nepročitana kako bi joj se mogli vratiti kasnije. Također, najavljeno je da će biti moguće diktirati poruke, što će biti veoma korisno za dopisivanje u hodu.

Plaćanje na rate s Apple Payom

Apple uvodi opciju "kupi sad, plati kasnije", odnosno u Hrvatskoj dobro poznatu - kupovinu na rate. Prema trenutno dostupnim informacijama, rate bi se plaćale svaka dva tjedna, a plaćanjem će upravljati aplikacija Wallet. Kako su istaknuli, odgoda plaćanja bit će dostupna svugdje gdje je Apple Pay dostupan, a korisnici ga mogu aktivirati kad uključe Apple Pay opciju za plaćanje u fizičkoj ili online trgovini.

Novi WhatchOS stavlja naglasak na zdravlje

I Appleovi pametni satovi dobivaju novu inačicu operativnog sustava. WhatchOS 9 dolazi s pregršt novih izgleda ekrana i dodataka za praćenje tjelesne spreme, ali i s podsjetnikom za uzimanje lijekova te novo korisničko sučelje za glasovnog asistenta Siri. Posebna je pozornost posvećena trkačima, pa će tako oni moći u detalje pratiti svoj napredak kao što je duljina koraka, koliko vremena ostaju u kontaktu sa tlom, ali i broj otkucaja srca. Za one kojima unaprijed učitani treninzi ne odgovaraju, sad postoji opcija prilagodbe treninga i praćenja napretka tijekom takvog treninga. Očekuje se da će watchOS 9 biti dostupan u jesen i to za uređaje serije 4 i kasnije. Osim toga, šuška se da bi Apple mogao predstaviti čak tri nova modela sata do kraja godine.

Novi M2 čip

Nakon M1, M1 Pro, M1 Max i M1 Ultra, Apple je predstavio, kako kažu, još snažniji M2 čip. Kako je istaknuto prilikom predstavljanja, M2 donosi puno snažnije performanse - 18 posto brži CPU i 35 posto brži GPU u odnosnu na M1.

Iz Applea tvrde kako je novi M2 gotovo dva puta brži od "posljednjeg 10-jezgrenog PC čipa za laptope". Izgrađen je na 5nm procesima s 20 milijardi tranzistora, a ima 100Gbps protok podataka u pohrani te 24GB ujedinjene pohrane. Apple koristi četiri visokoučinkovite jezgre sa 4MB cache i četiri jezgre za visoke performanse sa 16MB cache. Uz sve to GPU dolazi s 10-jezgri i puno većom propusnošću podataka od M1.

Prvi uređaji koji će koristiti M2 su MacBook Air, koji će biti opremljeni sa MagSafe opcijom punjenja, 13,6-inčnim zaslonom, boljom kamerom i navodno do 18 sati autonomije. Ovisno o odabranim performansama, novi MacBook Air trebao bi biti dostupan od srpnja po početnoj cijeni od 1199 dolara, ali Apple za sad ne prima prednarudžbe.

Novi MacBook (Foto: Afp)

iPhone 11 Apple priprema savitljivi telefon, no ima jedno veliko iznenađenje

Umjesto lozinki tu je Apple Passkeys

Nova inačica macOS 13 Ventura dolazi s Apple Passkeys u Safariju. Ova bi nova opcija trebala zamijeniti lozinke, odnosno omogućiti korisnicima da se prijavljuju na različite račune i platforme pomoću iPhonea ili Maca.

Ideja je da korisnicima omoguće lakše korištenje različitih usluga, a da pri tome smanje mogućnost da im računi budu kompromitirani krađom lozinki. Tako bi, barem na Appleovim uređajima, lozinku zamijenio Face ID ili Touch ID ili pak PIN koji je postavljen na uređaju.

Umjesto ugrađene, koristite kameru s iPhonea

Apple je najavio da će novi macOS uskoro omogućiti korisnicima da umjesto već ugrađene kamere u računalu, koriste kameru sa iPhonea. Za korištenje će biti potrebno postaviti iPhone u poseban držač koji će biti dostupan kasnije ove godine. Za sve one koji snimaju videa ili žele bolju kvalitetu slike prilikom videopoziva, ovo će biti omiljeno rješenje.

Multitasking na iPad-u

iPadOS 16 dolazi s novim mogućnostima suradnje koji korisnicima omogućuju da istovremeno surađuju s više korisnika u istoj aplikaciji, kao što je Pages ili Freeform. Uz novi Stage Manager, korisnici će moći koristiti nekoliko aplikacija istovremeno tako što će moći promijeniti veličinu različitih prozora u kojima su otvorene aplikacije. No, samo ako koriste iPad s M1 čipom ili noviji.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti