Appleov trik: Evo kako vas uspijevaju nagovoriti da kupite nove modele iPhonea!

Nove verzije operativnog sustava za iPhone donose velike probleme vlasnicima starijih modela koji se zbog toga često odlučuju na kupovinu novog telefona, a za većinu to je ponovno iPhone

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.10.2014. / 07:25

Appleov trik: Evo kako vas uspijevaju nagovoriti da kupite nove modele iPhonea!

Veliki broj vlasnika Appleovih telefona nove mobilne uređaje najčešće kupuju svake druge godine (oni najveći fanovi svake godine kupe novi iPhone čim se pojavi na tržištu) te će većini sadašnjih vlasnika iPhonea njihov novi telefon ponovno biti – iPhone. Na Huffington Postu objasnili su Appleovu taktiku s kojom već godinama uspijevaju 'nagovoriti' vlasnike iPhonea na kupovanje novih modela njihovih telefona, a ključ te strategije ne leži u hardveru, već u softveru.

Ova kompanija tako jednom godišnje predstavlja novu verziju iOS operativnog sustava za iPhone i iPad koja uvijek donosi brojne zanimljive novitete, a ta nova verzija uvijek najbolje i najbrže radi na posljednjim modelima iPhonea. No, kako su nove verzije iOS-a prilagođene najnovijim modelima Appleovih uređaja, vlasnici starijih modela imaju problema sa svojim telefonima koji više ne rade tako brzo i često imaju problema s obavljanjem nekih najosnovnijih zadataka poput brzog otvaranja aplikacija. S obzirom da Apple s predstavljanjem novog iOS-a preporučuje korisnicima i starijih telefona nadogradnju softvera, oni s vremenom postaju nezadovoljni svojim telefonima i odluče se na kupovinu novog telefona, a s obzirom da je većina ranije bila zadovoljna s iPhoneom, ali i da su tijekom godina kupili brojne aplikacije za koje su potrošili veliki novac i koje mogu koristiti samo na Appleovih uređajima, većina njih ponovno se odluči na kupovinu iPhonea.

Novinari Huffington Posta kontaktirali su ekipu iz Applea i tražili ih za komentar vezan uz probleme starijih telefona s novijim verzijama iOS-a – iako im se iz Cookove kompanije nitko nije javio, na ovoj stranici kažu da je jako mala vjerojatnost da Apple namjerno usporava starije modele telefona samo kako bi korisnici kupili novi iPhone. Ipak, činjenica je da su nove verzije mobilnog operativnog sustava prilagođene najnovijim modelima iPhonea (što je i logično), dok su korisnici sa starijim modelima često nezadovoljni svojim telefonima nakon nadogradnje. Slična stvar dogodila se i nakon nedavne objave iOS-a 8 kojeg je Apple čak morao i povući jer je nekim korisnicima uzrokovao probleme pa s iPhoneom nisu mogli telefonirati niti koristiti senzor otisaka prstiju.

Justen Meyer, jedan od vlasnika iPhonea 4S, komentirao je kako je njegov telefon prije nadogradnje operativnog sustava radio savršeno, ali nakon instalacije iOS-a 8 telefon je 'postao grozan' i na njemu više ne može normalno pokretati aplikacije. Korisnici iPhonea 4 imali su slične primjedbe i nakon prošlogodišnjeg predstavljanja iPhonea 5C i 5S, odnosno operativnog sustava iOS 7. Na istu je stvar upozorio i profesor ekonomije na Harvardu Sendhil Mullainathan koji kaže da je vrhunac pretraga poput 'iPhone Slow' na Googleu uvijek u vrijeme kada Apple predstavlja nove modele iPhonea, odnosno u isto vrijeme objavljuje i novu verziju operativnog sustava, što je još jedan dokaz da novi OS usporava telefone brojnim vlasnicima (starijih) modela iPhonea.

Također, treba nadodati i kako Apple potiče programere da razvijaju aplikacije za posljednju verziju operativnog sustava tako da će i te aplikacije najbolje raditi na najnovijim modelima iPhonea pa, ako korisnici od svog telefona i aplikacija žele najbolje iskustvo, moraju imati ili najnovije modele ili iPhone prošle generacije.

Naravno, postoji i jednostavno rješenje za one koji imaju starije modele iPhonea i koji su zadovoljni – njima nije potrebno nadograditi softver na najnoviju verziju iOS-a, već bi trebali nastaviti koristiti stariju verziju na kojoj sve aplikacije dobro rade. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti