Appleova trgovina aplikacijama zaražena malverom

Iako Apple slovi kao sustav koji je teško zaraziti malverom, ovaj puta dogodilo se upravo to.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 21.09.2015. / 07:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Apple je kao sustav i dalje vrlo siguran, no čini se kako hakeri pronađu uvijek neki put, ako ništa drugo barem na kratko vrijeme. Posljednji takav slučaj dogodio se nedavno kada je primijećeno da se malware nalazi u kodu aplikacija koje su odobrene na App Storeu.

Stvar se dogodila na “stražnjim vratima” odnosno developeri su već zaražene aplikacije predali na pregled Appleu i to preko Xcode-a (radu se o XcodeGhost-u), odnosno alata za pisanje programskog koda koji je preuzet preko kineskih servera, a ne s američkih. Razlog preuzimanja tog softvera s kineskih servera je jedino brzina.

Do sada na App Storeu je bilo svega pet aplikacija koje su bile zaražene nekim virusom, no ovaj puta taj broj se popeo na 344 koje su uklonjene s App Storea od strane Applea. Iz kompanije kažu kako je malware imao vrlo limitirane mogućnosti te kako nema govora o krađi podataka ili ostalih stvari.

Hakeri su ponovo dokazali da je moguće zaraziti Appleov ekosustav pišući legitimne aplikacije, a zasigurno će i drugi hakeri pokušati pronaći sličan način kako bi ugrozio aplikacije.

Iz kompanije za sada nisu spomenuli kako se može otkriti način jesu li pojedini uređaji zarađeni ili ne, no među poznatim aplikacijama našao se WeChat, Didi Kuaidi i NetEase, prenosi Reuters.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti