Arheolozi pronašli ploču s najstarijim natpisom hebrejskog imena za Boga, ali i vrlo moćnim prokletstvom

Arheolozi su pronašli drevnu olovnu ploču koja šapuće božanske kletve, te otkriva hebrejske misterije stare 3200 godina.

Branimir Vorša | 07.12.2023. / 11:56

Olovna ploča s božanskim prokletstvom
Olovna ploča s božanskim prokletstvom (Foto: Jaroslav Valach/heritagesciencejournal.springeropen.com)

U velikom arheološkom otkriću olovna ploča veličine poštanske marke pronađena na Zapadnoj obali mogla bi nositi najraniji natpis hebrejskog imena za Boga: Jahve. Taj drevni artefakt, za koji se vjeruje da je star više od 3200 godina, osvojio je međunarodne arheologe jer sadrži jedinstveni tekst koji zaziva božanska prokletstva na one koji prekrše svoju riječ.

Otkrivena na biblijskoj planini Elba tijekom iskapanja na planini Ebal, ploča je značajno otkriće povezano s povijesnim putovanjem Izraelaca. Sadrži potencijal da preoblikuje naše razumijevanje drevnih hebrejskih običaja jer pruža uvid u vrijeme gotovo 2000 godina ranije od prethodno identificirane ploče Mesha Stele iz 840. prije Krista.

Arheološko nalazište, ilustracija Krvava povijest Bliskog istoka zapisana je u slomljenim ljudskim kostima

Što piše u prokletstvu?

Natpis na navedenoj olovnoj pločici veličine poštanske marke sastoji se od 48 slova organiziranih u skupove od 14 riječi. Ta slova slijede tri različita formulacijska obrasca i prenose moćnu poruku: Proklet si od boga, proklet. Umrijet ćeš proklet - proklet. Prokleti od tebe su od yhw - prokleti.

Navedeno otkriće, ako ga se potvrdi daljnjim istraživanjem, dovodi u pitanje tradicionalna očekivanja i otkriva jedinstven uvid u starohebrejsko gledište o božanskoj kazni.

To značajno otkriće dodaje još jedan sloj na bogati mozaik biblijske povijesti. Ploča je pronađena na planini na kojoj je, prema Svetom pismu, Mojsiju naloženo da izgradi žrtvenik nakon što je izveo Izraelce iz ropstva. Međutim, zbog Mojsijeve pobune zabranjen mu je ulazak u Obećanu Zemlju. Kaže se da je Jošua, njegov nasljednik, sagradio oltar na planini Ebal, i tako obnovio Savez sa Bogom.

Palestinski aarheolog Fadel Al-Otol, arhiva Arheolozi u Gazi otkrili još četiri grobnice stare 2000 godina

Namjera kreatora ploče bila je snažna i tajna poruka?

Arheolog Adam Zertal, koji je otkrio oltar prije više od 17 godina, pokrenuo je iskopavanja koja su dovela do nedavnog otkrića navedene olovne ploče. Scott Stripling, direktor Instituta za arheološke studije u Teksasu, izrazio je čuđenje zbog odstupanja natpisa iz kasnog brončanog doba od tipičnih helenističkih i rimskih ploča s prokletstvom.

Natpis na ploči, s ponovljenom upotrebom izraza "arur", što znači proklet, predstavlja poseban uzorak. Sastoji se od 12 pojavljivanja sa svake strane presavijene olovne trake, što pokazuje namjeru kreatora da prenese snažnu i trajnu poruku. Štoviše, smjer pisanja na ploči dodaje još jedan sloj složenosti, sa slovima koja se pojavljuju u različitim oblicima i stavovima, ističu autori istraživanja koje je objavljeno u Heritage Science Journalu.

Tvorac teksta na ploči je koristio različite smjerove pisanja, uključujući slijeva nadesno, zdesna nalijevo, odozgo prema dolje, odozdo prema gore i naizmjenične redove. Prokletstvo navedeno na ploči odgovara biblijskom stihu Postanka 9:6 i odražava božansku kaznu za prolijevanje ljudske krvi.

Arheološko iskopavanje, ilustracija Arheolozi pronašli gotovo 3000 godina star grob koji ih sve više zbunjuje

Pieter Gert van der Veen sa Sveučilišta Johannes Gutenberg u Mainzu istaknuo je simetriju ploče i sugerirao hijastički paralelizam u njezinoj kompoziciji. Unatoč skepticizmu nekih arheologa tim je proveo kemijsku analizu prateći trag do rudnika u Egejskom moru, u Grčkoj, koji je bio u funkciji tijekom stvaranja ploče.

Alternativno objašnjenje

Dok se arheološka zajednica bori s implikacijama navedenog revolucionarnog otkrića, postavljaju se pitanja o autentičnosti i svrsi ploče. Stripling naglašava njezinu usklađenost s biblijskim pričama, što sugerira prisutnost Izraelaca na navedenoj planini, ali i dalje postoje proturječna gledišta.

Nedavna studija predlaže alternativno tumačenje te ploče kao mamca za ribolov. Rendgensko ispitivanje arheologa Arena Maeira sa Sveučilišta Bar Ilan osporilo je postojanje natpisa, bakropis pripisuje vremenskim uvjetima, a ne namjernom pisanju.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti