Gmaz, pronađen među ostacima drevnog grada podno vulkana Vezuva na jugu Italije, datira iz 62. godine - nakon potresa, no prije vulkanske erupcije 79. godine.

Robot Spot Robot Točkica dobio vrlo važan zaštitarski posao čuvanja ruševina Pompeja od pljačkaša

Otkriće će pomoći rasvijetliti posljednje godine Pompeja, odnosno razdoblje obnove nakon potresa, rekao je upravitelj arheološkog parka Gabriel Zuchtriegel za njemačku agenciju dpa.

Prema arheolozima, ova kornjača nije prva koja je otkrivena na nalazištu. Međutim, ono što je posebno kod ovog primjerka jest da nije pronađen u području vrta, gdje su se otkriveni ostali.

Očito je da nisu sve kuće obnovljene, a središnja područja grada su također rijetko posjećivana pa su postali stanište za divlje životinje, rekao je Zuchtriegel.

Znanstvenici su unutar kornjače pronašli jajašce, što je izazvalo nagađanja da je kornjača možda kopala ne bi li pronašla mjesto gdje će ga izlegnuti, rekao je Zuchtriegel, dodajući da je to uobičajeno za vrstu testudo hermanni.

Slika nije dostupna Od roba do uglednog svećenika: U grobnici antičkih Pompeja pronađeni dobro očuvani ostaci muškarca te jedan važan dokaz

Kornjača je pronađena u području Stabijskih termi u rimskom gradu koji je zakopan pepelom, blatom i lavom 79. godine, zbog čega je djelomično sačuvan.

Pompeji su ponovno otkriveni u 18. stoljeću, a arheološko je nalazište sada jedno od najpopularnijih talijanskih turističkih atrakcija. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju