Asteroid koji mijenja boju iznenadio znanstvenike

Nakon što je otkriveno da asteroid ima dvostruki trag prašine, astronomi su ga pozorno pratili i primijetili da je – promijenio boju

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.09.2019. / 13:43

Asteroid 6478 Gault (Foto: NASA, ESA, K. Meech i J. Kleyna (University of Hawaii), O. Hainaut (European Southern Observatory))

Asteroid 6478 Gault na radaru je astronoma još od kraja osamdesetih godina te je sve donedavno bio samo jedan od velikog broja običnih asteroida, no pokazalo se da je taj asteroid sve samo ne običan. Krajem prošle i početkom ove godine otkriveno je da 6478 Gault, koji se nalazi između Marsa i Jupitera, iza sebe ostavlja dvostruki trag prašine, što nije svojstveno asteroidima, no pravo iznenađenje znanstvenici su doživjeli kada su prvi put u stvarnom vremenu svjedočili promjeni boje asteroida.

Asteroid Prijeti nam "Bog kaosa": Asteroid će udariti Zemlju, a mi nemamo obrane

Ta promjena – iz crvenkaste u plavkastu ipak nije bila vidljiva golim okom, već pomoću posebnog NASA-ina teleskopa s Havaja Infrared Telescope Facility (IRTF). Znanstvenik s MIT-a Michael Marsset taj je fenomen nazvao "vrlo velikim iznenađenjem", dok su neki mediji komentirali da je asteroid promijenio boju na sličan način na koji zmija odbacuje staru kožu i mijenja je novom. Razlog te promjene, nagađaju znanstvenici, mogao bi biti u rotaciji asteroida, koji tako gubi svoju prašnjavu crvenkastu vanjštinu, otkrivajući nove i dosad "skrivene" plavičaste slojeve.

Nakon navedenih otkrića astronomi će još pažljivije pratiti kretanje asteroida 6478 Gault i tražiti nove promjene i potencijalna iznenađenja, no čini se kako se njegov životni vijek bliži kraju, a upravo su ta dva "repa"koja stavlja iza sebe ključni dokazi njegova skorašnjeg raspada, smatraju u NASA-i.

Izvor. Cnet

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti