AstraZeneca će vjerojatno ići u dodatno kliničko ispitivanje zbog "sretne" pogreške s doziranjem

Pogreška u doziranju otkrila je da je cjepivo protiv COVID-19 AstreZenece i Oxforda učinkovitije kad ga se manje dozira.

Martina Čizmić | 27.11.2020. / 07:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Vijest da je cjepivo koje razvijaju AstraZeneca i Sveučilište u Oxfordu u prosjeku 70 posto učinkovito, ali može biti i do 90 posto učinkovito prvo je razveselila sve, a onda potaknula brojna pitanja. Naime, da cjepivo može biti i učinkovitije, otkrilo se slučajno, kad je utvrđeno da je ispitanicima dano samo pola te potom cijela doza.

Znanstvena zajednica odmah je istaknula kako su vijesti o rezultatima ohrabrujuće, no i svoju sumnju u to da je samo ispitivanje provedeno po svim pravilima struke. S obzirom na to da bi takvi, nekonzistentni podaci mogli naštetiti AstraZeneci u procesu odobravanja cjepiva, čini se kako ćemo na samo cjepivo morati još malo pričekati.

AstraZeneca će najvjerojatnije pokrenuti dodatna klinička ispitivanja kojima će proučavati učinkovitost cjepiva protiv COVID-19 korištenjem manje doze, rekao je šef AstraZenece Pascal Soriot za Bloomberg. Dodao je kako postoji mogućnost da njegova tvrtka pokrene potpuno novo kliničko ispitivanje s manjom dozom kako bi se utvrdilo zašto i kako je takva doza učinkovitija od pune doze.

Sad kad smo otkrili ono što se čini kao bolja učinkovitost, to moramo i potvrditi i zato nam je potrebna dodatna studija, dodao je Pascal.

Istaknuo je i kako bi se nova studija mogla brže provesti jer bi trebala manje ispitanika, s obzirom na to da je učinkovitost samog cjepiva već dokazana.

Iako neki stručnjaci smatraju da će to usporiti odobrenje samog cjepiva (i tako AstraZenecu staviti u nepovoljniji položaj u odnosu na Modernu i Pfizer), Soirot je uvjeren kako novo testiranje neće utjecati na odobravanje britanskih i europskih regulatora.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti