Astronauti prvi "gricnuli" rotkvice uzgojene u svemiru: Čak su i bolje od onih kod kuće

Činjenica da su NASA-ini astronauti dokazali kako je moguće uzgajati biljke za prehranu u svemiru, mogla bi uvelike promijeniti način na koji se pripremaju i opskrbljuju astronauti, ali i omogućiti dalja odnosno dulja svemirska putovanja.

Martina Čizmić | 05.01.2021. / 11:37

Uzgoj biljaka u svemirskim uvjetima mikrogravitacije, umjetne svjetlosti i zatvorenog sustava, nešto je što znanstvenici već dulje istražuju. Ne samo da bi tako mogli otkriti kako poboljšati poljoprivredu na Zemlji, već i jer bi to olakšalo prehranu svemirskih putnika na većim udaljenostima.

Tako su astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji, uz brojne eksperimente koje provode, postali i vrtlari te su uzgojili prve rotkvice izvan Zemlje. Sjeme rotkvica je odabrano jer je izuzetno otporno, a cijeli ciklus uzgoja traje manje od mjesec dana.

Kad su krajem studenog 2020. pobrane prve rotkvice, cijeli je urod (20 rotkvica) pažljivo zapakiran i pripremljen za slanje natrag na Zemlju, gdje su ih znanstvenici željno iščekivali. No, to nije bio kraj vrtlarenja na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Odmah je posijana i nova tura rotkvica koje su dozrijele točno između Božića i Nove godine.

Ovaj put su astronauti imali pravu gozbu. Dio su rotkvica ponovno spremili za slanje na Zemlju, a dio su mogli pojesti odmah.

 

 

Za astronaute navikle na jelo iz vrećice koje često nimalo ne liči na ono što se navodno nalazi u vrećicama, činjenica da mogu pojesti svježu hranu koju su sami uzgojili bila je posebno uzbudljiva.

Uz to što su napokon mogli pojesti nešto svježe, što su sami uzgojili tisućama kilometara iznad Zemlje, astronauti su istaknuli i kako su rotkvice uzgojene u svemiru čak bolje nego one na Zemlji, jer nisu bile izložene nikakvim bakterijama ili štetočinama koje inače vrebaju.

Astronautkinja Kate Rubins istaknula je kako su svemirske rotkvice čak i bolje od onih uzgojenih u vlastitom vrtu.

Činjenica da su NASA-ini astronauti dokazali kako je moguće uzgajati biljke za prehranu u svemiru, mogla bi uvelike promijeniti način na koji se pripremaju i opskrbljuju astronauti, ali i omogućiti dalja odnosno dulja svemirska putovanja, bez potrebe za nošenjem velikih zaliha hrane. Svemirski putnici mogli bi tu hranu sami uzgojiti što bi bilo dobro za njih ne samo nutritivno, već i fizički i psihički jer bi se mogli baviti nekim zanimljivim i opuštajućim poslom - vrtlarenjem.

Kakav točno okus svemirska rotkvica ima, mi na Zemlji, nećemo tako skoro (ako i ikad) iskusiti. Ali u NASA-i već planiraju slične testove i s drugim biljkama koje bi se mogle koristiti za prehranu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti