Lovci na egzoplanete objavili da je popis nama poznatih egzoplaneta postao bogatiji za dva nova - i to vodena planeta. Istraživanje vezano za to objavljeno je u znanstvenom časopisu Nature Astronomy.

Astronomi su identificirali dva egzoplaneta za koja se čini da su prekriveni vodom, a do otkrića su došli koristeći NASA-ine svemirske teleskope Hubble i Spitzer.

Tehnički gledano, oba egzoplaneta u prošlosti je pronašao NASA-in svemirski teleskop Kepler (otuda i njihova imena), ali znanstvenici tek sada smatraju da imaju potvrdu o njihovu astavu.

Prva identifikacija vodenog svijeta izvan Sunčeva sustava

Navedena dva egzoplaneta nalaze se u zvjezdanom sustavu udaljenom oko 218 svjetlosnih godina od Zemlje. Riječ je o planetima Kepler-138 c i Kepler-138 d, koji kruže oko mutne, crvene patuljaste zvijezde.

Oba su egzoplaneta otprilike jedan i pol puta veći od Zemlje i mogu se pohvaliti masom otprilike dvostruko većom od mase našeg planeta.

Ranije smo mislili da su planeti koji su malo veći od Zemlje velike kugle od metala i kamena, poput većih verzija Zemlje, i zato smo ih nazvali superzemlje. Međutim, sad smo pokazali da su ova dva planeta, Kepler-138c i d, prilično različite prirode: velik dio njihova cjelokupnog volumena vjerojatno se sastoji od vode, kaže Björn Benneke, koautor istraživanja i profesor na Sveučilištu u Montrealu u priopćenju.

To je ujedno i prvi put da je netko s pouzdanošću identificirao egzoplanete kao vodene svjetove, za koje Benneke kaže da su vrsta planeta za koju astronomi teoretiziraju da postoji već dugo vremena.

Planeti vodene pare

Ipak, znanstvenici ne očekuju da ti vodeni svjetovi imaju uobičajene oceane.

"Temperatura u atmosferama Kepler-138c i Kepler-138d vjerojatno je iznad točke ključanja vode, a očekujemo gustu atmosferu od pare na tim planetima. Samo pod tom atmosferom pare potencijalno bi mogla biti tekuća voda pod visokim tlakom, ili čak voda u drugoj fazi koja se javlja pri visokim tlakovima, a koja se naziva superkritična tekućina", ističe u istom ranije navedenom priopćenju Caroline Piaulet, voditeljica znanstvenog tima i studentica na Sveučilištu u Montrealu.

Znanstvenici sugeriraju da su Keplerovi blizanci sličniji većim verzijama Jupiterove Europe ili Saturnova Enceladusa.

Umjesto ledene površine Kepler-138 c i d sadržavali bi velike omotače vodene pare, pojašnjava Piaulet.

Unatoč tome što voda nije izravno detektirana, znanstvenici su pomoću navedenih teleskopa uspjeli usporediti veličine i mase tih planeta, s modelima koji su sugerirali da bi znatan dio volumena tih svjetova (do polovice) trebao činiti materijal lakši od stijene, ali teži od plinova vodika ili helija. Znači, sugerirali su postojanje vode.

Kako naši instrumenti i tehnike postaju dovoljno osjetljivi da pronađu i proučavaju planete koji su dalje od svojih zvijezda, mogli bismo početi pronalaziti mnogo više vodenih svjetova poput Keplera-138 c i d, rekao je Benneke.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju