Astronomi riješili zagonetku neobičnog odraza Sunčeva svjetla s površine Saturnova mjeseca Rhea

Astronomi su riješili još jedan misterij u Sunčevu sustavu. Riječ je o neuobičajenom kemijskom spoju uočenom na površini Saturnova mjeseca Rhea.

Branimir Vorša | 25.01.2021. / 12:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Misterij na Saturnovu mjesecu Rhea možda je napokon riješen. Kad je NASA-ina svemirska letjelica Cassini proletjela pored drugog najvećeg satelita tog plinovitog diva prije isteka svoje misije 2017. godine, uočila je misteriozan spoj. Ispostavilo se da bi taj spoj mogao biti hidrazin, koji se često koristi u raketnim gorivima.

Tijekom preleta pored Saturnovih prirodnih satelita, Cassini je snimao odraz sunčeve svjetlosti na njihovim površinama kako bi odredio od čega se te površine sastoje. Na Rhei, kao i nekoliko drugih Saturnovim satelitima, nešto je na površini upijalo sunčevu svjetlost u ultraljubičastom spektru.

Primijetili smo opadanje u svjetlosnom spektru i pitali se što bi to moglo biti, no pretpostavljali smo da bi to mogao biti nekakav oblik vodenog leda, kaže Amanda Hendrix s Instituta za planetarnu znanost u Kaliforniji. Dugo smo rješavali tu zagonetku, dodaje.

Hendrix je s kolegama promatrala odraz sunčeve svjetlosti na nekolicini spojeva u laboratorijskim eksperimentima te su otkrili da se odraz sa dva spoja naočigled podudara s onim što je letjelica Cassini uočila na površini Rheae. Ti spojevi su bili hidrazin i klorin.

Ipak, znanstvenicima je bilo teško pronaći razlog zbog kojeg bi se klorin mogao naći na površini Saturnova mjeseca.

S druge strane, hidrazin se može dobiti u reakcijama između kemikalija koje postoje na tom ledenom mjesecu. Mogao se tamo naći tako što je dolebdio iz guste atmosfere susjednog mjeseca Titana. Iako je sama letjelica Cassini koristila hidrazin u svojem raketnom gorivu, njezini potisnici nikad nisu upaljeni u blizini Rheae pa su stoga astronomi uvjereni da izvor hidrazina na površini tog mjeseca nije sama letjelica.

To je moguće objašnjenje za Rheu, no još uvijek moramo dokučiti zašto se to događa i na drugim satelitima. Ovo je trag prema nekim procesima koji se događaju na razini čitavog Saturnova sustava, a moguće i drugdje, zaključuje Hendrix.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti