Astronomi tvrde da imaju dosad najbolji statistički dokaz o postojanju misterioznog Devetog planeta u Sunčevu sustavu

Potraga za misterioznim devetim planetom Sunčeva sustava dobila je novi zamah zahvaljujući detaljnom istraživanju transneptunskih objekata koji se nalaze u njegovim najudaljenijim dijelovima.

Branimir Vorša | 29.04.2024. / 14:15

Planet Devet, ilustracija (Foto: Getty Images)

U stalnoj potrazi za razotkrivanjem misterija našeg solarnog sustava pojavila se nedavna studija koja se može pohvaliti "najjačim statističkim dokazom dosad" za postojanje takozvanog Devetog planeta, teoretskog skrivenog planeta u Sunčevu sustavu.

Studiju je vodio astronom Konstantin Batygin s renomiranog Kalifornijskog instituta za tehnologiju (Caltech), poznato ime u području istraživanja planeta, posebice u vezi s enigmatičnim Devetim planetom Sunčeva sustava.

Ambiciozna misija

Planet Devet, ilustracija Igra skrivača se bliži kraju: Uskoro bismo mogli znati postoji li misteriozni planet u Sunčevu sustavu

Navedenim istraživanjem započeta je ambiciozna misija, odnosno pomno ispitivanje kretanja transneptunskih objekata (TNO), raznolikog niza nebeskih tijela koja nastanjuju najudaljenije dijelove našeg solarnog susjedstva, uključujući Pluton i Eris. TNO objekti su često zanemareni zbog gravitacijskih nemira uzrokovanih Neptunom, no upravo oni su bili središnja točka navedene studije, koja je prihvaćena za objavu u časopisu Astrophysical Journal i koja se trenutno nalazi na repozitoriju arXiv.

Kroz sofisticiranu mješavinu simulacija, uključujući gravitacijske utjecaje raznih nebeskih tijela, uključujući naše susjedne planete i sveobuhvatnu galaktičku plimu koja izvire iz Mliječne staze, znanstveni tim proveo je iscrpno istraživanje. Pomno su ispitana dva različita scenarija: jedan je razmatrao prisutnost Planeta Devet, dok je drugi je razmatrao njegovu odsutnost.

Uzimajući u obzir pristranosti promatranja, naši rezultati otkrivaju da je orbitalna arhitektura ove skupine objekata blisko usklađena s predviđanjima modela koji uključuje Deveti planet, napominju autori studije, signalizirajući primamljivu korelaciju između promatranog ponašanja TNO-a i pretpostavljenog postojanja Devetog planeta.

Izostanak (zasad) uvjerljivih dokaza

Nasuprot tome, zamršene putanje tih nebeskih nomada izgledale bi vrlo nevjerojatne u svemiru lišenom gravitacijskog utjecaja Devetog planeta. Međutim, unatoč sve većem broju dokaza, potraga za konačnim dokazom i dalje je nedostižan pothvat za astronome, a prethodni pokušaji otkrivanja misterioznog planeta na rubu Sunčeva sustava dali su neuvjerljive rezultate.

Planet Devet, ilustracija Znanstvenici nude novu teoriju oko misterioznog planeta na rubu Sunčevog sustava

Međutim, pojava revolucionarnih astronomskih tehnologija, kao što je zvjezdarnica Vera C. Rubin smještena u Čileu, nudi tračak nade za rješavanje enigme koja okružuje Deveti planet.

Željno iščekujući nadolazeća otkrića, znanstvenici naglašavaju važnost kontinuiranog istraživanja i rigoroznog testiranja njihovih hipoteza. Njihovi zaključci, naglašeni obećanjem skorog rješenja, signaliziraju ključni trenutak u neprestanoj potrazi za dešifriranjem misterija našeg kozmičkog dvorišta.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti