Igra skrivača se bliži kraju: Uskoro bismo mogli znati postoji li misteriozni planet u Sunčevu sustavu

U kozmičkom detektivskom pothvatu astronomi koriste teleskop Pan-STARRS, što sužava potragu za lokacijom misterioznog Planeta devet u Sunčevu sustavu za 78 posto.

Branimir Vorša | 19.02.2024. / 10:13

Planet X, ilustracija (Foto: Getty Images)

U potrazi za nedostižnim Planetom devet na rubu Sunčeva sustava studija predana časopisu The Astronomical Journal imala je cilj odrediti njegovu potencijalnu lokaciju. Smatra se da taj hipotetski planet, također poznat i kao Planet X, kruži u vanjskim dijelovima našeg Sunčeva sustava, daleko izvan Plutonove orbite.

Pod vodstvom dr. Mikea Browna, Richarda i Barbare Rosenberg, profesora astronomije na američkom sveučilištu Caltech, studija je koristila podatke iz kolabortivnog astronomskog promatračkog sustava Panoramic Survey Telescope i Rapid Response System (Pan-STARRS). Smješten na zvjezdarnici Haleakala, Pan-STARRS je odigrao ključnu ulogu u pokrivanju najveće regije neba do danas.

Pokriveno 80 posto mogućih regija

Dr. Brown objasnio je za Universe Today motivaciju koja stoji iza studije. Pokušavamo sustavno pokriti sva područja neba za koja predviđamo da bi u njima mogao biti biti Planet devet, rekao je.

Koristeći podatke iz Data Release 2 (DR2), znanstvenici su suzili potencijalne lokacije eliminirajući otprilike 78 posto područja izračunatih u prethodnim studijama. Studija je također dala nove procjene za približnu veliku poluos orbite Planeta devet i njegovu masu u usporedbi sa Zemljinom.

Unatoč tome što nije otkrio Planet devet dr. Brown istaknuo je važnost sužavanja područja potrage. Sada smo istražili otprilike 80 posto regija u kojima mislimo da bi Planet devet mogao biti, objasnio je.

Planet X, ilustracija Zagolicali maštu mnogih: Postoji li još jedan planet u našem Sunčevu sustavu?

Obećavajući novi alat astronoma

Dr. Brown vidi Legacy Survey of Space and Time (LSST) kao obećavajući alat za pronalaženje Planeta devet. Očekuje se da će LSST, 10-godišnji program planiran na zvjezdarnici Vera C. Rubin u Čileu, jednom kad bude operativan, pokriti velik dio prostora koji pretražuju.

Dr. Brown naglasio je važnost pronalaska Planeta devet. To bi bio 5. najveći planet u Sunčevu sustavu i jedini s masom između Zemlje i Urana. Takvi su planeti česti oko drugih zvijezda, a mi bismo odjednom imali priliku za proučavanje jednog u našem Sunčevu sustavu, kaže Brown.

Spomenuta studija doprinosi dugotrajnom vjerovanju u postojanje Planeta devet. Postoji previše zasebnih znakova da je Planet devet tamo. Sunčev sustav vrlo je teško razumjeti bez Planeta devet, smatra dr. Brown. Dok čeka objavu u spomenutom časopisu, studija je trenutačno dostupna na repozitoriju arXiv.

Iako postojanje Planeta devet zasad ostaje nepotvrđeno, istraživanja poput onog LSST-a mogla  bi na kraju otkriti misterij tog hipotetskog nebeskog tijela.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti