Astronomi u čudu: Monstruozna zvijezda 2,5 milijuna puta svjetlija od Sunca jednostavno nestala i nitko ne zna zašto

Moguće je da je zvijezda izgubila svoj sjaj i da se ne vidi od prašine, no mnogo je neobičnije objašnjenje da je zvijezda mogla umrijeti i bez eksplozije u obliku supernove - kolapsom u crnu rupu.

Branimir Vorša | 30.06.2020. / 12:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedna od najmasivnijih i najsvjetlijih zvijezda u dijelu svemira udaljenom 75 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje misteriozno je nestala, a znanstvenici su ostali zatečeni i ne znaju o čemu je riječ.

Zvijezda koja je nestala nalazi se u patuljastoj galaksiji Kinman, a znanstvenici su uočili da nestaje nakon što su ju pokušali proučavati kako bi naučili više o procesu umiranja masivnih zvijezda.

Tu su zvijezdu pomno proučavali u periodu od 2001. do 2011. godine te su njihova opažanja pokazala da se nalazi u kasnoj fazi svog života, što je bilo idealno za novo istraživanje.

Umjesto toga ostali smo iznenađeni otkrićem da je ta zvijezda nestala!, rekao je u izjavi za medije Andrew Allan, voditelj studije sa Sveučilišta Trinity u Dublinu.

Moguće je da je zvijezda izgubila svoj sjaj i da se ne vidi od prašine, no mnogo  je neobičnije objašnjenje da je zvijezda mogla umrijeti i bez eksplozije u obliku supernove - kolapsom u crnu rupu.

Kad bi to bilo istina, to bi bilo prvo izravno otkriće takve monstruozne zvijezde čiji život završava na takav način, dodao je Allan.

Takvo otkriće moglo bi promijeniti razumijevanje znanstvenika o načinu umiranja masivnih zvijezda. Dosad se vjerovalo i očekivalo da takve zvijezde u posljednjim trenucima života eksplodiraju u supernovi, no to se nije dogodilo.

Patuljasta galaksija Kinman nalazi se u zviježđu Vodenjaka i toliko je udaljena da astronomi ne mogu vidjeti pojedine zvijezde, već samo razabrati specifična obilježja nekih od njih.

Prema tim obilježjima pokazalo se da je postojala zvijezda poznata kao "svjetleća plava varijabla", koja je 2,5 milijuna puta svjetlija od našeg Sunca. Obično iza takvih zvijezda ostaju nekakvi tragovi koje znanstvenici mogu otkriti, no kad su ponovno promatrali taj dio svemira u 2019. godini, nisu pronašli nikakav trag te zvijezde ili supernove koja bi ukazala na njezinu smrt. Umjesto toga, čini se da je zvijezda u potpunosti nestala.

Bilo bi posve neobično da tako masivna zvijezda nestane a da ne eksplodira u supernovi, zaključio je Allen.

Izvor: Independent

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti