Mobilne kompanije pokušavaju pronaći najučinkovitije rješenje kojim bi "oslobodili" ekrane od prednje kamere, a da pri tome ne naruše iskustvo snimanja selfija. Apple je popularizirao tzv. notch (ili zub), Honor i Samsung predstavili su prve modele s rupicom u zaslonu, Xiaomi je eksperimentirao s kliznim mehanizmom kamera, OnePlus je nedavno predstavio telefon s kamerom koja "iskače" iz kućišta, dok je Samsung još ranije razvio model s rotirajućom kamerom.

Asus je jučer predstavio još jedan model s inovativnim i zanimljivim rješenjem za korištenje kamera za snimanje selfija – također je riječ o rotirajućem mehanizmu (Asusov mehanizam razlikuje se od onoga što je ranije predstavio Samsung) zahvaljujući kojem se stražnja kamera, tj. dvije kamere rotiraju prema gore i postavljaju iznad ekrana tako da prednja kamera nije ni potrebna. Rezolucija glavne kamere iznosi 48 MP, sekundarna 13 MP namijenjena je snimanju širokokutnih fotografija, a u Asusu naglašavaju opciju "Super Night Mode", koja omogućava snimanje odličnih fotografija i u uvjetima slabijeg osvjetljenja.

Zenfone 6 (Foto: Asus)

Asus Zenfone 6, dakle, od konkurencije se razlikuje po mehanizmu okretanja kamere, dok je po ostalim opcijama manje-više poput većine top-modela koji rade na Androidu predstavljenih u posljednje vrijeme. Zahvaljujući spomenutoj kameri ekran prekriva skoro cijelu prednju površinu telefona, a riječ je o 6,4-inčnom zaslonu rezolucije 1080 x 2340 piksela. Hardverski, Zenfone pokreće Qualcommov čipset Snapdragon 855 te je dostupan u verzijama sa 6/64 GB do 8/256 GB, a treba napomenuti da je dostupan i utor za microSD memorijske kartice. Korisnike bi mogla privući snažna baterija kapaciteta 5000 mAh s 18W brzim punjenjem preko USB-C priključka, kao i cijene koje su prilično konkurentne te se osnovni model na europskom tržištu može nabaviti po cijeni od 500 eura.

Što se ostalih zanimljivosti tiče, spomenut ćemo Android 9 Pie koji sada, prema GSM Areni izgleda gotovo identično kao "čisti" Android, senzor za otiske prstiju koji je smješten sa stražnje strane kućišta, ispod kamera te Asusovu garanciju da će telefon tijekom minimalno dvije godine dobivati mjesečne sigurnosne nadogradnje.

Izvor: GSM Arena

 
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju