ASUS ZenFone 5, uređaj za ljude "plićeg" džepa

Zenfone 5 je jedan od noviteta koje je predstavio Asus. Iako je svima nama Asus najviše poznat po svojim vrlo kvalitetnim matičnim pločama, izgleda da ćemo od sada moći vidjeti sve češće i Asusove pametne telefone na mobilnom tržištu

Ivan Vovk Ivan Vovk | 26.09.2014. / 07:52

ASUS ZenFone 5, uređaj za ljude "plićeg" džepa

Zenfone 5 je jedan od noviteta koje je predstavio Asus. Iako je svima nama Asus najviše poznat po svojim vrlo kvalitetnim matičnim pločama, izgleda da ćemo od sada moći vidjeti sve češće i Asusove pametne telefone na mobilnom tržištu, pa idemo vidjeti da li je Asus zadržao jednaku kvalitetu kod pametnih telefona kao i kod matičnih ploča.

Asus Zenfone 5 dizajnerski gledano je pravi šminker kojem je kućište u potpunosti napravljeno od fine glatke plastike. Ako vam je dosadila crna boja telefona, ne brinite jer se Asus pobrinuo da kod kupovine možete birati između nekoliko fenomenalnih boja, a to su: charcoal black, pearl white, cherry red, twilight purple i champagne gold. Ukupno gledajući moram priznati da ZenFone 5 ima vrlo kvalitetno kućište, a istovremeno vrlo lijep dizajn koji će se većini dopasti u što sam i sam uvjeren.

Asus Zenfone 5 ima ekran idealne veličine 5 inča HD IPS odnosno rezolucija ekrana je 1280x720 piksela. Također ovaj ekran ima Corning® Gorilla® Glass 3 premaz u svrhu zaštite ekrana, i kao zadnja prednost je mogućnost korištenja rukavica odnosno Support GloveTouch input što je doista rijetkost kod mobitela ovog cjenovnog ranga.

Asus Zenfone 5 dolazi u dvije moguće verzije kad je u pitanju hardver, odnosno postoji slabija i jača verzija. Slabija verzija dolazi sa sljedećim hardverom, dvojezgreni procesor Intel Atom Z2560 s brzinom 1.6GHz, 1GB RAM-a i PowerVR SGX544MP2 za grafiku. Dok jača verzija ispod haube ima također dvojezgreni procesor Intel Atom Z2580 koji je malo brži odnosno radnog takta 2GHz, 2GB RAM-a i isti GPU. Postoji razlika i kod prostora za pohranu podataka gdje slabija verzija ima 8GB dok jača ima 16GB unutarnje memorije. Da odmah napomenem, unutarnju memoriju i kod slabije i kod jače verzije možete proširiti s micro-SD karticom maks 64GB. Kao što ste mogli primijetiti Zenfone 5 koristi Intelov procesor koja je jedina razlika u odnosu na većinu drugih mobitela. Hardver ugrađen u oba modela pokazao se jako dobrim ali nažalost Intelov procesor nije dobro softverski optimiziran i iz tog razloga otprilike 10% od ukupnog broja dostupnih aplikacija ne radi dobro, komentirali su neobičan problem ovog telefona na Majordroidu, pa najčešće ili aplikacija uopće ne radi ili se nakon nekog vremena aplikacija ruši. Nadamo se da će Intel te probleme riješiti.

Asus ZenFone 5 ima dvije kamere odnosno ima prednju kameru sa 2MP senzorom i stražnju odnosno glavnu kameru sa 8MP senzorom. Glavna kamera ima LED bljeskalicu, autofocus, geo-tagging, F2.0 otvor blende i može snimati u 1080p@30fps. Sve to na papiru jako dobro zvuči ali nažalost u stvarnosti iskreno sam malo razočaran. Nakon fotkanja došao sam do zaključka da je sama kvaliteta fotografija i video snimki srednje kvalitete, iako kada sagledam situaciju u tom cjenovnom rangu nema mobitela s puno boljom kamerom, sve je to više manje isto.

Jedna od mnogih prednosti ovog telefona jest podrška za 3G mrežu. Zenfone 5 podržava sljedeće frekvencije za 3G, a to su: 850/900/1900/2100, što je svakako bitno za Tele2 korisnike jer u ruralnim područjima Tele2 najčešće koristi 900Mhz frekvenciju koja najčešće nije podržana kod jeftinijih telefona.

Zenfone 5 ima ugrađenu bateriju kapaciteta 2110 mAh, a prema tehničkim specifikacijama ona će držati telefon budnim 353 sata u standby mode-u i 18h razgovora s 3G vezom.

Asus je dokazao da niskobudžetni mobiteli isto tako mogu izgledati lijepo, imati solidan hardver i dobre performanse . Asus ZenFone 5 možda nije najbolji telefon ali ZenFone 5 je jedan od najboljih u svojem cjenovnom razredu. Teško je pronaći pravog konkurenta za ovaj telefon. ZenFone 5 se prodaje po cijeni od 160$ i možete ga npr... kupiti ovdje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti