Njemačka automobilska industrija tijekom sljedeće tri godine uložit će čak 45 milijardi eura u električne automobile te dodatnih 18 milijardi eura u autonomna vozila. Kompanije koje desetljećima dominiraju automobilskim tržištem svjesne su velikih promjena kojima se moraju prilagoditi danas kako sutra ne bi zaostajale za sve većom konkurencijom poput Tesle.

Za scenarij u kojem će električni motori zamijeniti benzinske i dizelske priprema se i Volkswagen, koji je već prikazao vozila iz ID. serije, s kojima će u budućnosti krenuti u osvajanje tržišta. Na automobilskom sajmu u Ženevi predstavit će i jedan zanimljiv koncept s kojim žele pokazati mogućnosti njihove platforme MEB za električna vozila koja će se moći primijeniti u brojnim vrstama vozila te je ambiciozni cilj VW-a prodati 10 milijuna električnih vozila baziranih na toj platformi.

ID. Buggy (Foto: Volkswagen)

Novi koncept nazvan je ID. Buggy i riječ je o "futurističkom-retro vozilu" stvorenom za uživanje u slobodi vožnje kojem je inspiracija bila legendarna "buba" i kojim bi rado obišli jadransku obalu. Buggy nema vrata niti krova (svi materijali u vozilu su vodootporni) kako bi vozači mogli osjetiti "vjetar u kosi", a naglasak je stavljen na minimalistički dizajn. Pokreće ga električni motor snage 201 KS te ima 62 kWh litij-ionsku bateriju s kojom bi trebao prijeći oko 250 kilometara s jednim punjenjem. Do 100 km/h ubrzava za 7,2 sekunde, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 160 km/h.

Iz VW-a kažu da je ID. Buggy modularan automobil koji ima dva sjedala, ali se lako mogu dodati još dva, može se dodati i još jedan motor, a posebno je zanimljivo to da se cijeli gornji dio vozila može odvojiti od platforme MEB, što otvara mogućnost i drugim kompanijama da na istoj platformi razvijaju vlastiti dizajn automobila.

ID. Buggy (Foto: Volkswagen)

Kako je riječ o konceptu, nije poznato hoće li VW zaista krenuti u njegovu proizvodnju i hoće li se pojaviti na tržištu, no nadamo se da će odluka vezana uz njegovu budućnost biti pozitivna te da njegova cijena neće biti prevelika.