Atraktivan ID. Buggy: Ovim vozilom želimo obići jadransku obalu

Bez vrata i krova, ID. Buggy stvoren je za uživanje u vožnjama uz more ili po pijesku

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.03.2019. / 12:00

ID. Buggy (Foto: Volkswagen)

Njemačka automobilska industrija tijekom sljedeće tri godine uložit će čak 45 milijardi eura u električne automobile te dodatnih 18 milijardi eura u autonomna vozila. Kompanije koje desetljećima dominiraju automobilskim tržištem svjesne su velikih promjena kojima se moraju prilagoditi danas kako sutra ne bi zaostajale za sve većom konkurencijom poput Tesle.

Za scenarij u kojem će električni motori zamijeniti benzinske i dizelske priprema se i Volkswagen, koji je već prikazao vozila iz ID. serije, s kojima će u budućnosti krenuti u osvajanje tržišta. Na automobilskom sajmu u Ženevi predstavit će i jedan zanimljiv koncept s kojim žele pokazati mogućnosti njihove platforme MEB za električna vozila koja će se moći primijeniti u brojnim vrstama vozila te je ambiciozni cilj VW-a prodati 10 milijuna električnih vozila baziranih na toj platformi.

ID. Buggy (Foto: Volkswagen)

Novi koncept nazvan je ID. Buggy i riječ je o "futurističkom-retro vozilu" stvorenom za uživanje u slobodi vožnje kojem je inspiracija bila legendarna "buba" i kojim bi rado obišli jadransku obalu. Buggy nema vrata niti krova (svi materijali u vozilu su vodootporni) kako bi vozači mogli osjetiti "vjetar u kosi", a naglasak je stavljen na minimalistički dizajn. Pokreće ga električni motor snage 201 KS te ima 62 kWh litij-ionsku bateriju s kojom bi trebao prijeći oko 250 kilometara s jednim punjenjem. Do 100 km/h ubrzava za 7,2 sekunde, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 160 km/h.

Iz VW-a kažu da je ID. Buggy modularan automobil koji ima dva sjedala, ali se lako mogu dodati još dva, može se dodati i još jedan motor, a posebno je zanimljivo to da se cijeli gornji dio vozila može odvojiti od platforme MEB, što otvara mogućnost i drugim kompanijama da na istoj platformi razvijaju vlastiti dizajn automobila.

ID. Buggy (Foto: Volkswagen)

Kako je riječ o konceptu, nije poznato hoće li VW zaista krenuti u njegovu proizvodnju i hoće li se pojaviti na tržištu, no nadamo se da će odluka vezana uz njegovu budućnost biti pozitivna te da njegova cijena neće biti prevelika.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti