Aukcijska kuća Christie's prodaje invalidska kolica Stephena Hawkinga

Na aukciji će biti i jedna od tehnoloških opremljenih invalidskih kolica kojima se koristio.

R.S. | 22.10.2018. / 15:50

Stephen Hawking (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Aukcijska kuća Christie's najavila je online aukciju osobnih stvari, nagrada i radova velikog znanstvenika i vizionara Stephena Hawkinga, koji je preminuo u ožujku ove godine

Jedinstveni status i ugled kojeg nosi lik i djelo Stephena Hawkinga prikazan je upravo ovom aukcijom na kojoj će od 31. listopada do 8. studenog biti ponuđeni brojni predmeti iz njegovog svakodnevnog života poput invalidskih kolica, ali i složeni znanstveni radovi i scenarij iz crtane serije Simpsons.

Od ukupno 22 predmeta, koliko će ih biti ponuđeno, bit će tu i znanstveni radovi "Spektar crvotočina" i "Fundamentalni slom fizike u gravitacijskom kolapsu".

Zainteresirani će moći licitirati i za jednu od ukupno pet postojećih kopija Hawkingove teorije "Svojstva širenja svemira" iz 1965. godine koju je branio na Sveučilištu Cambridgee. Očekuje se da će postići cijenu od 130 do 195 tisuća američkih dolara. Kopija koja će se naći na aukciji značajna je i stoga što ju je, iako već bolestan, Hawking napisao rukom.

Amiotrofična lateralna skleroza, paralizirajuća bolest koja uzrokuje slabljenje mišića, dijagnosticirana mu je po dolasku na Cambridge gdje je započeo svoj doktorski studij. Jedno je vrijeme bio toliko očajan zbog svoje bolesti da je nakratko zapostavio fakultet. No ova je teza plod njegove odluke da svoj život, kakav god da jest, usmjeri na znanstveni rad, rekao je Thomas Venning, šef odjela za knjige i spise u Christie'su, piše AP.

Na aukciji će biti i jedna od tehnoloških opremljenih invalidskih kolica kojima se koristio. Očekuje se da bi mogla biti prodana za 13.000 do 19.500 američkih dolara.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti