Australce s mobitelom u ruci "lovit" će umjetna inteligencija i kamere

Kamere za otkrivanje mobilnih uređaja koriste umjetnu inteligenciju u razmatranju fotografija i otkrivanju ilegalne upotrebe mobilnih uređaja.

Martina Čizmić | 02.12.2019. / 07:57

Mobitel u prometu (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Australska država New South Wales, u kojoj je najveći australski grad Sydney, postavila je u nedjelju, prva u svijetu, prometne kamere za otkrivanje mobitela, u nadi da će za dvije godine za trećinu srezati broj prometnih nesreća, rekla je prometna uprava.

Te će kamere za otkrivanje mobilnih telefona raditi danonoćno u svim vremenskim uvjetima kako bi otkrile ima li vozač u ruci telefon, navodi prometni ured NSW-a, koji upravlja državnim prometnim uslugama.

To je sustav koji će promijeniti kulturu, rekao je policijski zapovjednik Michael Corboy za australske medije prošli tjedan.

Telefonski razgovori za vrijeme vožnje su legalni, ali samo oni bez upotrebe ruku.

Sve ostalo, poput videopoziva, korištenja društvenih mreža i fotografija, nezakonito je ako ste za volanom.

Ove godine je u prometnim nesrećama u toj zemlji poginulo 329 osoba, u usporedbi s 354 osobe za cijelu 2018. prema službenim statistikama. Država želi srezati prometne nesreće za 30 posto do 2021.

Kamere za otkrivanje mobilnih uređaja koriste umjetnu inteligenciju u razmatranju fotografija i otkrivanju ilegalne upotrebe mobilnih uređaja, navodi prometni ured NSW-a.

U prva tri mjeseca od uvođenja sustava za detekciju optuženi vozači dobit će pisma upozorenja. Nakon toga kazne će biti 233 dolara - standardna kazna i 457 dolara kazne u školskoj zoni.

U oba slučaja vozači dobivaju i kaznene bodove.

 

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti