Australci zadovoljno trljaju ruke: Prisilili su internetske divove da plaćaju za medijski sadržaj, a sad takav princip žele još proširiti

Otkako je stupio na snagu taj zakon, internetske divovi sklopili su više od 30 ugovora s medijima i plaćali im za sadržaj, objavilo je ministarstvo financija.

Hina | 02.12.2022. / 11:49

Australska medijska kuća
Australska medijska kuća (Foto: DNEVNIK.hr)

 Australski zakon koji obvezuje internetske divove Meta i Google da plaćaju medijima sadržaj koji preuzimaju, uglavnom je uspješan i potrebno je proširiti ga na druge platforme, navodi se u izvješću australske vlade.

Taj zakon je stupio na snagu u ožujku 2021., pošto je Facebook nakratko prestao objavljivati vijesti u Australiji te je vlada uspjela ispregovarati s tim platformama potpisivanje ugovora.

Sada je moguće da će se i na druge platforme proširiti taj zakon.

Slika nije dostupna Australija će zakonom natjerati društvene medije da razotkriju trolove: "Online svijet ne bi trebao biti divlji zapad"

Otkako je stupio na snagu taj zakon, internetske divovi sklopili su više od 30 ugovora s medijima i plaćali im za sadržaj, objavilo je ministarstvo financija.

Barem neki od tih ugovora omogućili su medijima nova ulaganja i zapošljavanje dodatnih novinara, stoji u izvješću.

Prema tome možemo zaključiti da je Zakon do danas uspješan, zaključuje se.

Zakon sada treba nadopuniti tako "da se može proširiti i na druge platforme", sugerira se u izvješću.

Digitalne platforme moraju nastaviti pregovarati u dobroj vjeri s novim tvrtkama kako bi one bile pošteno plaćene za sadržaj koji stvaraju, rekao je pomoćnik ministra financija Stephen Jones.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti