Australija će uvesti zakon kako bi natjerala velike društvene medije da daju pojedinosti o korisnicima koji objavljuju klevetničke komentare, izjavio je u nedjelju premijer Scott Morrison.

Vlada razmatra opseg odgovornosti platformi kao što su Twitter i Facebook za klevetnički materijal objavljen na njihovim stranicama. To dolazi nakon što je najviši sud u zemlji presudio da se izdavači mogu smatrati odgovornima za javne komentare na internetskim forumima.

Presuda je dovela do toga da neke novinske tvrtke poput CNN-a uskrate Australcima pristup svojim Facebook stranicama.

"Online svijet ne bi trebao biti divlji zapad gdje botovi, fanatici, trolovi i drugi anonimno idu okolo i mogu naštetiti ljudima", izjavio je Morrison na televizijskom brifingu za novinare. "To se ne može dogoditi u stvarnom svijetu, pa nema razloga da se dogodi i u digitalnom svijetu."

Novi će zakon uvesti mehanizam žalbe. Ako netko misli da ga se kleveće, maltretira ili napada na društvenim mrežama, moći će zahtijevati da platforma ukloni materijal.

Ako se sadržaj ne povuče, sudski bi postupak mogao prisiliti platformu društvenih medija da pruži pojedinosti o komentatoru.

Digitalne platforme moraju imati odgovarajuće procese kako bi omogućili uklanjanje ovog sadržaja, rekao je Morrison i zaključio: Oni su stvorili prostor i moraju ga učiniti sigurnim, a ako neće, mi ćemo to putem ovakvih zakona.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju