Ministrica vanjskih poslova Marise Payne rekla je da blokovi poput grupe Quad - Sjedinjene Američke Države, Indija, Japan i Australija - i globalna tijela poput Ujedinjenih naroda već rade na uspostavi ravnoteže između štetnog sadržaja i slobodnog izražavanja na internetu. Ali vrijeme istječe za dogovor o pravilima što je dopušteno.

Trebali bismo početi jučer, rekla je Payne panelu na virtualnom događaju Sydney Dialogue zajedno sa voditeljem globalnih poslova Facebooka.

Moramo biti vrlo jasni da se vladavina prava koja se primjenjuje izvan mreže mora primjenjivati ​​na mreži. Prometna pravila omogućuju sudionicima u prometu da ostanu sigurni, isto kao i korisnici online. Biti u stanju prepoznati razliku između slobode govora i zlonamjernog dezinformiranja je važno" dodala je.

Dezinformacije i pokušaji koje sponzorira vlada da se potaknu društveni sukobi na internetu postali su vruće političko pitanje. S tim u vezi, kritičari optužuju platforme poput Facebooka da nisu uspjele spriječiti da demokracija bude iskrivljena sadržajem kojemu daju prostor.

Bivši zaposlenik Facebooka objavio je prošlog mjeseca kad su procurili dokumenti da je tvrtka stavila profit iznad javne sigurnosti, unatoč suprotnim javnim izjavama, te je omogućila pobunu na Capitolu 6. siječnja u Sjedinjenim Državama isključivanjem zaštitnih mjera.

Voditelj globalnih poslova Facebooka Nick Clegg rekao je panelu da je na vladama da postave pravila o dezinformacijama.

Očigledno nije u redu da ljudi poput mene, ili ponekad Marka Zuckerberga ili drugi, moraju odlučivati o tome kakav sadržaj može ostati ili treba biti uklonjen, rekao je Clegg, bivši potpredsjednik britanske vlade.

Nisu svi propisi dobri, ali, naravno, regulaciju treba uvesti, dodao je. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju