Australski stručnjak poziva na novu istragu: Još ne znamo porijeklo koronavirusa, ne smijemo isključiti ni jednu opciju

U ovom trenutku ne znamo ništa više nego prije godinu dana, rekao je Petrovsky.

Hina | 05.03.2021. / 12:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Svijet nije ništa bliže saznanju o podrijetlu COVID-19, usprkos istrazi skupine svjetskih stručnjaka pod vodstvom WHO-a provedene u siječnju u Kini, tvrdi u petak jedan od autora otvorenog pisma u kojem se poziva na novu istragu o pandemiji koronavirusa.

 

Otvoreno pismo potpisalo je 26 svjetskih stručnjaka među kojima je i Nikolai Petrovsky, stručnjak za cjepiva na Sveučilištu Flinders u Adelaideu, Australiji.

U ovom trenutku ne znamo ništa više nego prije godinu dana, rekao je Petrovsky.

U siječnju je tim znanstvenika koje je odabrala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) posjetio bolnice i istraživačke institute u Wuhanu u središnjoj Kini gdje je prvi puta identificiran novi koronavirus, kako bi otkrili podrijetlo COVID-19.

No ta se misija našla na udaru kritika, a WHO je obasut optužbama da se uvelike oslanjao na previše politički kompromitirane kineske podatke i terenski rad.

Članovi tima i sami su rekli da je Kina bila suzdržljiva u dijeljenju ključnih podataka koji bi mogli upućivati da se bolest širila mjesecima prije nego je prepoznata.

U otvorenom pismu stoji da misija WHO-a "nije imala mandat, neovisnost, ili potreban pristup da provede potpunu, neometanu istragu" o teorijama o podrijetlu COVID-19.

Sve pretpostavke su i dalje na stolu, a ja tek trebam vidjeti barem jedan dio neovisnog znanstvenog dokaza koji bi isključio neke od njih, rekao je Petrovsky.

Voditelj misije WHO-a Peter Ben Embarek je ipak, kako se čini, isključio mogućnost da je virus "pobjegao" iz laboratorija u Wuhanu.

Petrovsky, međutim, smatra da "nema nikakvog smisla" isključiti bilo koju mogućnost, dodavši da je cilj otvorenog pisma "dobiti potvrdu, na globalnom planu, da još uvijek nitko nije identificirao izvor virusa SARS-CoV-2 te da treba nastaviti tražiti".

Trebamo biti otvoreni za sve i ako odbacimo neke pretpostavke jer ih se smatra previše osjetljivim, to nije način na koji znanost funkcionira, istaknuo je Petrovsky.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti