Blockchain tehnologija za mnoge je najbolja stvar koja se mogla dogoditi ljudima jer omogućuje stvaranje transparentnog i decentraliziranog sustava. Bilo da se radi o uslugama e-government, dijeljenja automobila ili kriptovalutama, blockchain tehnologija dovodi do pojave novih poslovnih modela i omogućava inovativne primjene.

No blockchain ima i svoju tamnu stranu. 

Danas su mnogi, a ne samo oni koji su bili vatreni zagovaratelji blockchain-tehnologije od samog početka, uvjereni da će u bliskoj budućnosti ona igrati ključnu ulogu u mnogim područjima poslovanja i svakodnevnog života – na primjer kada se radi o sigurnom transferu podataka ili novca. U 2017. godini vrijednost kriptovalute bitcoin iznimno je skočila, uzrokujući ne samo beskrajan interes za blockchain-tehnologiju, već i mnoge nevjerojatne špekulacije. Nagli pad vrijednosti valute koji je uslijedio spustio je mnoge na zemlju i natjerao ih da se usredotoče na stvarni značaj i prilike koje nudi ova tehnologija.
Javna se rasprava većinom vodi oko dobrobiti i mogućnosti široke primjene blockchain-tehnologije. No postoji i tamna strana navedenog, vidimo i razvoj u pravcima koji nisu nužno pozitivni.

Dva priznata stručnjaka na području blockchain-tehnologije, Robert Schwertner, čelna osoba za poslovni razvoj u europskoj blockchain platformi 0bsnetwork.com, i prof. Alfred Taudes, akademski direktor s WU Bečkog istraživačkog instituta za kriptoekonomiju, pružaju detaljniji uvid u tamnu stranu jedne od tehnologija koje najviše obećavaju u 21. stoljeću.

Blockchain-tehnologija kao religija

Schwertner je stručnjak za blockchain-aplikacije i kao poslovni savjetnik, pomaže velikim grupacijama diljem svijeta razviti strategije upravljanja blockchain-tehnologijom. Po njegovu mišljenju, pretjerano vjerovanje u tehnologiju vrlo je nepoželjno.

Nekima je ovo gotovo postalo religija, kaže Schwetner.

Prema njegovim tvrdnjama, pogrešno je vjerovati da ćemo ovom tehnologijom, koliko god sjajna bila, uspjeti riješiti većinu gospodarskih i socijalnih problema.

Tek sad stvarno počinjemo razumjeti što s njom može, a što ne može biti učinjeno, dodaje prof. Taudes. On uočava paralele s razvojem interneta u ranim 90-ima.

Monetarne transakcije i digitalni jaz

Ako blockchain-tehnologija postane izabrana metoda za monetarne transakcije, postojat će primjerice rizik da oni koji joj nemaju pristup neće više biti u mogućnosti sudjelovati.

Nećete biti u mogućnosti napraviti išta ako nemate pristup računalu i internetu, objašnjava Schwertner. I Taudes također misli da digitalni jaz predstavlja problem.

Naivno je misliti da možete promovirati razvoj u zemljama trećeg svijeta putem kriptovaluta. To je nemoguće bez struje i mobilnih telefona, pojašnjava.

Bitcoin i darknet

Velika potrošnja energije i upotreba bitcoin transakcija u kriminalne svrhe, kao na primjer krijumčarenje droge, daljnji su negativni aspekti blockchain-tehnologije po mišljenju Alfreda Taudesa.

Kad netko koristi kriptovalutu da bi kupio nešto ilegalno na darknetu, provjere koje banke moraju napraviti kod korisnika prilikom otvaranja računa ovdje se ne provode. Isto vrijedi i za provjere koje banke rade tijekom procesa provedbe transakcija. Ipak, problemi koji proizlaze iz ovoga precijenjeni su, upozorava Taudes.

Važno je imati na umu da uobičajeni bankarski sustav također koristi resurse i da postoji ograničeni prostor za ilegalne transakcije s obzirom na to da banke vrše provjere kada ljudi razmjenjuju svoje kriptovalute za pravi novac. On također ističe da današnje vlasti imaju potrebna sredstva kako bi učinkovito analizirale blockchain-transakcije i identificirale adrese koje su povezane s novcem sumnjivog podrijetla.

Nova vrsta ratova valuta

Blockchain-tehnologija stvara prilike za oslobađanje od tradicionalnog sistema ili da ih prošire – što može dovesti do opasnih protuučinaka. Schwertner se slaže da su potencijalni konflikti između onih koji su željni zacementirati status quo i onih koji koriste nove aplikacije još jedan nepoželjan aspekt blockchain-tehnologije.

Čak bi moglo biti i ratova, ističe te dodaje kako bi se mogle pojaviti tenzije između zemalja – postoji rizik da ćemo svjedočiti novoj vrsti ratova valuta.

Kaos kao rezultat potpune decentralizacije

Schwertner vidi pretjeranu nadu za decentralizacijom kao slabu točku.

Živimo u stvarnom svijetu, a ne idealnom. Blockchain-mreža se nikad neće koristiti na potpuno decentralizirani način jer bi to dovelo svijet do kaosa, kaže te dodaje da postoje mnogi trendovi koji zapravo više vode prema centralizaciji u razvoju blockchain-tehnologije. Taudes se slaže te dodaje: U prilog ovoj tvrdnji ide i činjenica da, iako je kod otvoren za sve, samo šačica developera postavlja agendu.

Oba stručnjaka slažu se kako blockchain-tehnologija neće nestati.

Vrlo skoro živjet ćemo u svijetu u kojem će ova tehnologija imati glavnu ulogu  u kontekstu posve nepovezanom s bitcoinom, smatra Schwertner, a Taudes se u potpunosti slaže. Ovaj pomalo euforični osjećaj ipak je dobra stvar jer sad trebamo isprobati nove konkretne načine primjene.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju