Automobil budućnosti: Bez volana, papučice gasa i – vozača!

Dan kada će se automobili bez volana, papučice gasa, ali i bez vozača kretati cestama sve je bliži

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.03.2017. / 10:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom proteklih nekoliko godina tehnološke i automobilske kompanije na cestama Kalifornije testirale su automobile kojima su upravljala računala, no u svim ovim vozilima uvijek je morao biti i vozač spreman preuzeti kontrolu u slučaju problema s računalom ili nekih neočekivanih situacija u prometu. Ako novi prijedlog zakona bude prihvaćen (što se nakon javnih rasprava očekuje krajem ove godine), uskoro bi cestama ove američke savezne države mogli voziti automobili koji neće imati volan, papučice gasa i kočnice, ali neće imati niti – vozača. Prema trenutnim zakonima, sva vozila moraju imati volan, gas i kočnicu te, naravno, u automobilima moraju biti vozači, što bi se s novim pravilima trebalo promijeniti te bi testiranja automobila bez vozača mogla početi već krajem 2017.

Takav automobil prije nekoliko godina predstavio je Google, a s obzirom na trendove u automobilskoj industriji, jasno je kako su takva vozila budućnost – pri čemu ne mislimo na dizajn Googleovog vozila, već na izostanak volana i papučica za gas i kočenje. 'Kalifornija je napravila veliki korak. Ovo je uzbudljivo', komentirao je profesor prava sa sveučilišta u Južnoj Karolini Bryant Walker Smith koji prati zakone i politiku vezanu uz autonomna vozila.

Jedan od najvažnijih promjena novog prijedloga zakona odnosi se na dio u kojem će kompanije, jednom kada je njihova autonomna tehnologija usavršena i kada je vozilo spremno za cestu, bez problema moći plasirati takve automobile na tržište. Također, iako u takvim automobilima neće morati sjediti ljudi, njih će se morati daljinski nadzirati i morat će imati opciju sigurnog zaustavljanja u slučaju opasnih situacija. Iz Googlea su više puta komentirali kako su računala bolji i sigurniji vozači od ljudi jer se ne umaraju, ništa im ne ometa pozornost (poput alkohola, glazbe ili mobitela), pridržavaju se prometnih pravila i drže razmak između drugih automobila.

Dok tehnološke i automobilske kompanije pozdravljaju ovaj prijedlog zakona, iz udruge za zaštitu potrošača Consumer Watchdog smatraju kako su nova pravila previše orijentirana na industriju i ne štite javnost.

Izvor. The Guardian

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti