Automobili kojima “upravljaju duhovi” počinju prevoziti putnike u San Franciscu

Waymo je na još jednom tržištu počeo s testiranjem taksija u kojima nema vozača, već vozilima u potpunosti upravljaju računala.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.03.2022. / 07:58

Waymov autonomni taksi (Foto: YouTube/Waymo)

Waymo je ovaj tjedan napravio veliki korak prema uvođenju taksi-servisa s vozilima u kojima neće biti vozača u San Franciscu. Do sada su u tom gradu testirali automobile kojima je upravljalo računalo, no na mjestu iza volana sjedio je backup vozač spreman preuzeti kontrolu ako računalo pogriješi, a sada će početi s testiranjem automobila, tj. servisa u kojem uopće neće biti vozača.

Slika nije dostupna Kada će autonomna vozila zavladati cestama? Evo što kaže CEO Volkswagena

Za početak, testiranje neće biti otvoreno za javnost, već samo za zaposlenike Wayma koji će tako na određenom i ograničenom području San Francisca moći uživati u potpunoj autonomnoj vožnji. Ako svi testovi prođu bez problema, tj. ako se vozila bez vozača pokažu dovoljno pouzdanima za izazovne ceste i promet San Francisca, testiranje će se proširiti i na javnost. Osobe koje će htjeti uživati u takvom revolucionarnom obliku prijevoza (iz programa Trusted Tester) trebat će pozvati taksi putem posebne Waymove aplikacije te odabrati opciju vožnje u taksiju bez vozača.

Kompanija, koja je kao i Google dio Alphabeta, takav je taksi-servis već pokrenula u Arizoni, odnosno ograničenom dijelu Phoenixa i dosadašnji su dojmovi i više nego pozitivni. Za mnoge je vožnja u taksiju kojima upravljaju računala u biti prilično monotona jer ona poštuju ograničenja brzine, računala su programirana za ugodnu vožnju bez naglih ubrzavanja i kočenja (osim u slučaju izvanrednih situacija) tako da putnici brzo zaborave da automobilom upravlja računalo, a ne vozač od krvi i mesa.

Ipak, prvi je dojam takve vožnje prilično uzbudljiv i potreban je period prilagodbe na to da je mjesto vozača prazno - npr. kćer jednog novinara koji se provozao u takvom automobilu rekla je da se čini da njime upravljaju duhovi.

Slika nije dostupna "Doslovno svjedočim budućnosti”: Cruiseovi autonomni taksiji uskoro će prevoziti putnike u San Franciscu

Osim što su najavili početak autonomnih vožnji u San Franciscu, iz Wayma su objavili kako će proširiti područje u kojem će njihovi taksiji bez vozača prevoziti putnike u Phoenixu. Za početak će se na tom proširenom području također voziti samo zaposlenici Wayma, a naknadno i ostali putnici.

Izvor: 9to5Google
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti