Autonomna vozila mogla bi nas voziti po gradu već za 7 godina?

Otvorite aplikaciju, naručite prijevoz, a po vas dođe automobil bez vozača. Biste li ušli u njega?

Martina Čizmić | 29.08.2019. / 14:15

Autonomno vozilo, ilustracija (Foto: Getty Images)

Autonomna vozila gotovo će sigurno u sljedećih nekoliko godina voziti i našim cestama. Uz cijeli niz velikih i malih tvrtki koje razvijaju tehnologiju autonomne vožnje, o tome kad će točno prvo vozilo pokušati preživjeti na hrvatskim cestama, odlučit će zakonodavci. 

No, dok neke tvrtke razvijaju tehnologiju autonomne vožnje, druge rade na razvoju tehnologije za autonomno upravljanje. Tako je estonsko Sveučilište Tartu u suradnji s tvrtkom Bolt, pokrenulo istraživački projekt za razvoj tehnologija autonomnih osobnih vozila. 

Kako su priopćili iz Bolta, uvjereni su da će se prvi autonomni automobili na njihovoj platformi pojaviti za sedam godina. 

Mnoge tehnološke tvrtke razvijaju vlastita autonomna vozila, ali naš je cilj umjesto toga razviti vlastitu tehnologiju za autonomno upravljanje s fokusom na softver i mape, temeljene na postojećim platformama i open source softveru. Taj pristup nam daje priliku da iskoristimo stručnost naših programera u području deep learninga, karata i njihove optimizacije, rekao je Boltov menadžer proizvoda Yevgeny Kabanov.

Elon Musk (Foto: AFP) Taksiji bez vozača i Teslini automobili bez volana: Nove vizionarske najave Elona Muska

Iz Bolta dodaju kako je cilj ove suradnje razviti tehnologiju za osobno vozilo četvrte razine autonomije. To znači da u većini slučajeva vozilo ne zahtijeva ljudsku intervenciju, osim u vožnji u nepoznatim (neizmjerenim) područjima ili u ekstremnim vremenskim uvjetima. U narednim godinama Bolt i Sveučilište u Tartuu pokrenut će pilot projekte na osobnim vozilima u odgovarajućim urbanim područjima, s dugoročnim ciljem integriranja autonomnih automobila u platformu Bolta najkasnije do 2026. godine.

Rad s Boltom pruža nam mogućnost testiranja tehnologija autonomnih osobnih automobila u stvarnom prometu već tijekom razvoja. Također uključujemo studente u eksperimente i pripremamo ih za njihovu buduću karijeru u području autonomnih tehnologija, rekla je Anne Jääger, voditeljica poslovne suradnje Instituta za računalne znanosti Sveučilišta u Tartuu.

Potražnja za uslugama prijevoza raste. S autonomnim osobnim vozilima možemo riješiti probleme transporta na višoj razini, dodao je Kabanov.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti