Autonomni automobil udario je i ubio pješakinju: Evo tko bi mogao odgovarati za njezinu smrt

Vozačica koja je trebala preuzeti volan u slučaju zakazivanja tehnologije, često je skretala pogled s ceste i na telefonu gledala The Voice

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.06.2018. / 07:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Osim u nekim slučajevima, trenutno u SAD-u tijekom testiranja autonomnih vozila na prednjem sjedištu mora sjediti i osoba koja će pratiti uvjete na cesti i ponašanje automobila te u svakom trenutku mora biti spremna preuzeti kontrolu nad vozilom. Dakle, ako tehnologija zakaže ili ako dođe do nekih nepredviđenih okolnosti, volan bi trebali preuzeti ljudi i spasiti situaciju.

Ovih pravila tijekom testiranja autonomnih taksija u Arizoni pridržavali su se i u Uberu te je u svakom njihovom vozilu bio vozač kao osiguranje u slučaju problema.

Prije nekoliko mjeseci jedan je takav Uberov autonomni automobil naletio na pješakinju koja je prelazila cestu i usmrtio je – nesretna žena prva je žrtva automobila kojima su upravljala računala, a ubrzo nakon toga poginuo je i jedan muškarac u Teslinom automobilu kojim je upravljao autopilot.

Tek je nedavno završena kompletna istraga vezana uz ovaj slučaj te još od ranije znamo zašto je zakazala tehnologija, a od ovog tjedna znamo zašto je zakazao i ljudski faktor, odnosno zašto Rafaela Vasquez, žena koja je sjedila na vozačkom sjedištu nije reagirala.

Još na snimci objavljenoj nakon nesreće vidljivo je kako tijekom udarca nije gledala cestu, već je gledala prema dolje – iako je tvrdili kako je gledala ekran na kojem se nalaze informacije računala o automobilu, istraga je otkrila kako je cijelo vrijeme gledala u ekran svog mobitela.

Naime, umjesto da u potpunosti bude koncentrirana na situaciju u prometu, ona je na svom smartphoneu putem streaming servisa Hulu gledala emisiju The Voice.

Policija je dobila podatke od Hulua koji pokazuju da je Vasquez te večeri prije sudara gledala The Voice 42 minute, a stream je prestao u 21 sat i 59 minuta – taman u vrijeme sudara.

Analiza snimke iz automobila pokazala je kako je od oko 22 minute prije sudara, Vasquez gledala prema mobitelu oko sedam minuta, a snimka na kojoj se ona smiješka dok gleda u telefon potvrđuje kako je gledala zabavnu emisiju, a ne informacije vezane uz kretanje automobila, kako je rekla istražiteljima.

Prema policijskom izvješću, ova se nesreća mogla izbjeći da je Vasquez pratila cestu, a ne gledala mobilni telefon te postoji mogućnost da će se protiv nje podići optužnica za izazivanje prometne nesreće sa smrtnim posljedicama.

Izvor: CNN


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti