Bacite oko na svoje ruke i noge: Primijetite li ove promjene na noktima, možda ste preboljeli COVID-19

Promjene na noktima koje se javljaju kod nekih ljudi, neobičan su simptom, ali mogu ukazivati na to da su preboljeli COVID-19 te se oporavljaju od infekcije.

Hina | 05.05.2021. / 14:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom pandemije koronavirusa otkriveni su brojni novi, ponekad neobični znakovi i simptomi COVID-19. Stručnjaci su nedavno na noktima pojedinaca otkrili vodoravna udubljenja koja bi mogla ukazivati na to da su preboljeli COVID-19, piše Independent.

Britanski epidemiolog, profesor Tim Spector, glavni istražitelj aplikacije Zoe Covid Symptom Study, koja omogućuje praćenje novih simptoma COVID-19, na Twitteru je objavio da bi "promjene na noktima u obliku vodoravnih udubljenja mogle ukazivati na preboljeli COVID-19 i na to da se osoba oporavlja nakon infekcije".

 

 

Takvi vodoravni nabori na noktu, u medicini su poznati kao Beauove linije, koje nastaju kao reakcija na privremenu stanku u rastu nokta zbog ozljede ili bolesti, odnosno mogu biti zaostatak neke stare mehaničke povrede ili preboljele bolesti, a najčešće su benigne.

Profesor Spector potvrđuje da su takva udubljenja sama po sebi bezopasna i da ne bi trebala izazivati ​​zabrinutost kao pojedinačan simptom. Dodaje da su se u osoba koje su oboljele od COVID-19 najčešće takvi nabori pojavljivali bez dodatnih komplikacija poput osipa na koži.

Kazao je i da će udubljenja na noktu nestati kada osnovna bolest više ne bude predstavljala problem, a nokat će u potpunosti izrasti i oporaviti se za oko šest mjeseci.

U članku nedavno objavljenom u časopisu kanadske Udruge liječnika piše da su se jednome 45-godišnjaku Beauove linije pojavile tri i pol mjeseca nakon što mu je dijagnosticiran COVID-19.

Znanstvenici upozoravaju da udubljenja na noktima nisu jedinstvena za COVID-19, već se mogu pojaviti kao znak različitih sistemskih problema. Javljaju se, primjerice, kada štitnjača radi previše ili premalo, što utječe na hormone koji upravljaju rastom noktiju, kože i kose.

Ako se Beauove linije pojave istovremeno na svih 20 noktiju, to može ukazivati na infekciju, poput upale pluća, zaušnjaka ili sifilisa, a zna signalizirati i na probleme sa srcem, jetrom ili bubrezima.

Dakle, Beauove linije ne treba shvatiti kao siguran znak da ste bili zaraženi respiratornim virusom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti