Tijekom pandemije koronavirusa otkriveni su brojni novi, ponekad neobični znakovi i simptomi COVID-19. Stručnjaci su nedavno na noktima pojedinaca otkrili vodoravna udubljenja koja bi mogla ukazivati na to da su preboljeli COVID-19, piše Independent.

Britanski epidemiolog, profesor Tim Spector, glavni istražitelj aplikacije Zoe Covid Symptom Study, koja omogućuje praćenje novih simptoma COVID-19, na Twitteru je objavio da bi "promjene na noktima u obliku vodoravnih udubljenja mogle ukazivati na preboljeli COVID-19 i na to da se osoba oporavlja nakon infekcije".

 

 

Takvi vodoravni nabori na noktu, u medicini su poznati kao Beauove linije, koje nastaju kao reakcija na privremenu stanku u rastu nokta zbog ozljede ili bolesti, odnosno mogu biti zaostatak neke stare mehaničke povrede ili preboljele bolesti, a najčešće su benigne.

Profesor Spector potvrđuje da su takva udubljenja sama po sebi bezopasna i da ne bi trebala izazivati ​​zabrinutost kao pojedinačan simptom. Dodaje da su se u osoba koje su oboljele od COVID-19 najčešće takvi nabori pojavljivali bez dodatnih komplikacija poput osipa na koži.

Kazao je i da će udubljenja na noktu nestati kada osnovna bolest više ne bude predstavljala problem, a nokat će u potpunosti izrasti i oporaviti se za oko šest mjeseci.

U članku nedavno objavljenom u časopisu kanadske Udruge liječnika piše da su se jednome 45-godišnjaku Beauove linije pojavile tri i pol mjeseca nakon što mu je dijagnosticiran COVID-19.

Znanstvenici upozoravaju da udubljenja na noktima nisu jedinstvena za COVID-19, već se mogu pojaviti kao znak različitih sistemskih problema. Javljaju se, primjerice, kada štitnjača radi previše ili premalo, što utječe na hormone koji upravljaju rastom noktiju, kože i kose.

Ako se Beauove linije pojave istovremeno na svih 20 noktiju, to može ukazivati na infekciju, poput upale pluća, zaušnjaka ili sifilisa, a zna signalizirati i na probleme sa srcem, jetrom ili bubrezima.

Dakle, Beauove linije ne treba shvatiti kao siguran znak da ste bili zaraženi respiratornim virusom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju