Baidu predstavio električni autonomni automobil koji vozi čak i ako mu uklonite važan dio

Kada automobilom upravlja vozilo, iz njega se može izvaditi volan i zamijeniti ga novim sjedalom ili igraćom konzolom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.07.2022. / 13:40

Baidu Apollo RT6 (Foto: Afp)

Kineska kompanija Baidu predstavila je svoj novi autonomni automobil Apollo RT6. Riječ je o potpuno električnom vozilu, napravljenom “od nule” posebno za autonomnu vožnju čija cijena iznosi oko 37 tisuća dolara po komadu. Masovno smanjenje troškova omogućit će nam isporuku desetaka tisuća autonomnih automobila diljem Kine, komentirao je prilikom predstavljanja Robin Li, suosnivač i izvršni direktor Baidua.

Sacha Vrazic Gomila podataka i brojni izazovi: Stručnjak iz Rimac Technology objasnio što je sve potrebno za razvoj autonomne tehnologije

Osim autonomni je, ono po čemu je automobil poseban jest - volan. Naime, isporučuje se s volanom, no kako je riječ o autonomnom vozilu, on se po potrebi može ukloniti te naknadno vratiti. Kada se iz voila izvadi volan, u njega se može postaviti još jedno sjedalo, ali i npr. igraća konzola pa čak i - automati za prodaju hrane ili pića. Apollo RT6 napravljen je u skladu s trendovima u automobilskoj industriji koji idu prema elektrifikaciji i autonomiji te Li kaže kako se bližimo budućnosti u kojoj će vožnja s autonomnim taksijima stajati samo polovicu cijene vožnje s klasičnim taksijem.

Model RT6 podržava četvrti nivo autonomije vožnje (od pet razina), što znači da automobil može prevoziti putnike bez da se u njemu nalazi vozač, no osim što je za to potrebna regulativa, i sami automobili moraju podržavati stroge standarde.

Kako tehnologija bude napredovala, ali i kako bude sve prihvaćenija, možemo očekivati predstavljanje novih modela autonomnih automobila, ali i novih taksi-servisa s autonomnim vozilima.

Zooxovi autonomni automobili Žele konkurirati Uberu kao cjenovno povoljan taksi-prijevoznik, a njihovi automobili nemaju volan, niti papučice gasa i kočnica

Baidu je tako u Kini već pokrenuo taksi-servis s autonomnim vozilima nazvan Apollo Go, no u njihovim vozilima ipak se moraju nalaziti osobe spremne preuzeti kontrolu u slučaju da robot zakaže. Servis je dostupan u velikim gradovima poput Pekinga, Šangaja i Shenzena, no ograničen je samo na određena područja.

Izvor: AP
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti