Računalnom prijevarom tvrtka kod Bjelovara ostala je bez više tisuća eura nakon što su njezinu odgovornu osobu prevaranti elektroničkom poštom naveli da ažurira navodno novu verziju mobilnog bankarstva, a zapravo je bila riječ o tzv. zlonamjernoj poruci.

Bjelovarsko-bilogorska policija u četvrtak je objavila kako je na e-mail tvrtke iz Nove Rače stigla poruka s nazivom banke u kojoj imaju otvoren račun te s navodnom molbom za ažuriranjem nove verzije mobilnog bankarstva.

Za to se trebalo prijaviti na link koji se nalazio u toj poruci, a ulaskom na link zatraženi su korisnički broj za ulaz u mobilno bankarstvo, PIN te jednokratna zaporka koja je pristigla SMS-om s broja banke.

Internetska prijevara, ilustracija Kliknula na lažni link za ažuriranje bankarske aplikacije i oštetila tvrtku za 25 tisuća eura

Tijekom dana stigla je nova e-poruka te banke u kojoj mole korisnike da ne otvaraju raniju poruku jer se radi o zlonamjernoj pošti, odnosno phishing-kampanji usmjerenoj na klijente banke.

Budući da je spomenuta zaposlenica ranije otvorila zlonamjernu poruku, nazvala je korisničku službu i tom je prilikom utvrdila da s poslovnog računa tvrtke nedostaje više tisuća eura.

Iz policije upozoravaju građane te zaposlenike raznih poduzeća da, ako zaprime elektroničku poštu takvog ili sličnog sadržaja, ne otvaraju link te ne ispunjavaju tražene podatke, s obzirom na to da se radi o zlonamjernoj pošti kojoj je cilj financijski oštetiti građane ili poduzeća.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju