Beatlesi na iTunesima [VIDEO]

Nakon što je jučer Apple na svojim stranicama objavio tajanstvenu poruku, internetom su kružile glasine o dolasku Beatlesa na Appleov glazbeni servis iTunes (koje su očito bile istinite).

Zimo Zimo Zimo | 16.11.2010. / 15:59

Beatlesi na iTunesima [VIDEO]

Nakon što je jučer Apple na svojim stranicama objavio tajanstvenu poruku, internetom su kružile glasine o dolasku Beatlesa na Appleov glazbeni servis iTunes koje su očito bile istinite.

Beatlesova glazbena kolekcija biti će dostupna za download na iTunes Store-u, koji je postao najveća glazbena trgovina od svojeg osnutka 2003. godine. Cijena jedne pjesme je 1.29$, dok cijena svih 13 albuma Beatlesa - The Beatles Box Set iznosi 149$. Ovo je veliki marketnški potez iz Applea pošto znamo da je i sam izjavio kako cijene pjesama neće iznositi više od 99 centi.

Poznato je kako su Beatlesi i Apple vodili duge sudske postupke iz razloga što je Steve Jobs nazvao svoju kompaniju Apple, što je ujedno bilo ime izdavčke kuće Beatlesa. Nakon što su Beatlesi tužili Apple, ipak su se nagodili oko imena. Apple nije smio koristiti ime Apple na bilo koji način povezan sa glazbom.

Slijedile su nove sudske tužbe ogromnih iznosa jer je Apple uvodio novitete u svoja računala poput mogućnosti MIDI i audio snimanja, te su integrirali audio čip sa poznatog Ensoinq synhthesizera u Apple II računala.

Kasnije je Apple Corps tužio Apple Computer radi uvođenja poznatog pozdravnog zvuka na Mac računala “Chimes”, što je sljedilo nagodbom od 26.5 milijuna dolara. Godine 2003 Apple Corps ponovo je pokrenuo sudski postupak ovog puta radi korištenja jabuke kao logo u svojem glazbenom servisu iTunes.

Beatlesova izdavačka kuća odbacila je ponudu od milijun dolara Apple Computersa, te je tri godine kasnije cijeli slučaj presuđen u korist Apple Computersa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti