Bez kapi goriva: Solarnim zrakoplovom na put oko svijeta!

Solar Impulse 2, nevjerojatan je i inovativan solarni zrakoplov koji pri letu ne koristi ni kapljicu goriva već leti isključivo na solarni pogon.

Monika Nožić Monika Nožinić | 04.03.2015. / 07:53

Bez kapi goriva: Solarnim zrakoplovom na put oko svijeta!

Bertrand Piccard, jedan od kreatora i pilot aviona Solar Impulse 2, nevjerojatnog i inovativnog solarnog zrakoplova koji pri letu ne koristi ni kapljicu goriva već leti isključivo na solarni pogon, prvi je probni let letjelice na solarni pogon posvetio princu Dubaija, Mohammedu bin Zayedu.

Princ Zayed sudjelovao je u projektu gradnje solarnog aviona od samih početaka prije skoro deset godina."Posvećujem prvi let njegovom veličanstvu, Šeiku Mohammedu bin Zayedu Al Nahyanu, koji je podržao cijeli projekt od prvog dana našeg susreta", rekao je Piccard.

Solar Impulse 2 ima raspon krila 72 metra, veći od Boeinga 747-8, a na njima je 17.248 solarnih ćelija debljine 135 mikrona, četiri litijske baterije gustoće od po 260 vat-sati električne energije po kilogramu, ukupno teške 633 kilograma (na njih otpada četvrtina težine cjelokupnog zrakoplova).

 

Zrakoplov je težak 2,3 tone, njegova prosječna snaga iznosi 15 KS, a maksimalna 70 KS.

Testni let obavljen je u ponedjeljak, a za šest dana Solar Impulse 2 uzletjet će u pokušaju obilaska planete Zemlje bez ijedne kapi goriva. Letjelicom će upravljati Piccard i njegov kopilot Andre Borschberg.

Foto: EPA

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti