Bez lozinki: Budući modeli iPhonea imat će mogućnost prepoznavanja lica?

Umjesto upisivanja lozinki ili korištenja senzora za otiske prstiju, vlasnici iPhonea u buduće bi mogli imati novu mogućnost otključavanja telefona

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.01.2017. / 09:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Appleovi inženjeri eksperimentiraju s brojnim novim opcijama za ovogodišnje i buduće modele telefona i tableta te ljubitelji ove kompanije s nestrpljenjem iščekuju rujan kada će Tim Cook predstaviti nove modele iPhonea koji bi trebali donijeti velike novitete. Prema posljednjim glasinama koje je objavio analitičar KGI Securitiesa Ming-Chi Kuo Apple će na novim modelima posebnu pažnju posvetiti sigurnosti, odnosno sigurnijem načinu otključavanja telefona, kupovine putem App Storea i slično. Korisnici iPhonea i iPada, umjesto klasične šifre, za otključavanje uređaja već nekoliko godina mogu koristiti senzor otisaka prstiju, no kako bi novi modeli njihovih telefona trebali imati ekran koji ide od ruba do ruba (barem jedan novi model iPhonea navodno će imati zakrivljeni ekran koji će pokrivati većinu prednje površine telefona), ova kompanija razvija potpuno novi senzor koji će se koristiti direktno na ekranu, a ne kao do sada, na Home tipki.

Kuo ipak navodi kako nije siguran da će Apple ovu tehnologiji dovršiti/usavršiti do predstavljanja novih modela iPhonea ove godine, no napominje kako u budućnosti vlasnici uređaja s logom jabuke možda više niti neće trebati senzor za otiske prstiju jer bi ova kompanija u budućim modelima mogla koristiti tehnologiju prepoznavanja lica. Tako bi se, umjesto upisivanja lozinki ili pritiska prsta po Home tipki, odnosno ekranu, telefon automatski otključao kada bi prepoznao lice vlasnika. Iako mogućnost prepoznavanja lica nije nova opcija, na Engadgetu kažu kako se od Appleove tehnologije očekuje velika brzina reakcije, prilagodljivost različitim uvjetima (npr. da brzo i bez problema prepozna lice u mraku) i sigurnost – kako se telefon ne bi mogao otključati korištenjem npr. fotografije korisnika.

Iako je riječ samo o glasinama, treba napomenuti kako je Ming-Chi Kuo jedan od najpouzdanijih analitičara kada je u pitanju Apple te su se njegova predviđanja vezane uz proizvode ove kompanije do sada često pokazala točnima.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti