Bez njih i ne pomišljajte na posao: Tri ključna alata za rad izvan ureda

Ako se često nađete u situaciji da morate nešto odraditi izvan ureda (ili vam je pak to stil života i rada), ova su tri alata ključna kako biste i vi, a i vaši podaci ostali sigurni.

Martina Čizmić | 07.07.2023. / 08:03

Na odmoru s računalom, ilustracija (Foto: Getty Images)

Razvoj mobilnog interneta, prijenosnih računala i pametnih telefona proširio je mogućnosti rada izvan ureda. Za brojne poslove više nije bilo bitno, sjedi li osoba u uredu za radnim stolom, na aerodromu dok čeka let za neku daleku destinaciju ili pak u kafiću na plaži. 

No, s popularnošću rada na daljinu i izvan ureda, rastu i opasnosti koje takav način rada donosi. Prije svega, u pitanju je zaštita povjerljivih poslovnih podataka, ali i zaštita osobnih podataka koji se često pojavljuju u takvim situacijama. 

Slika nije dostupna Zanimljivo istraživanje otkriva: Milenijalci se baš i ne žure vratiti u urede, produktivniji su kad rade od kuće

Određena istraživanja ukazuju kako čak 61 posto ispitanika čuva svoje radne datoteke na osobnim uređajima, dok čak 63 posto ispitanika za spajanje na internet koristi prvu dostupnu javnu Wi-Fi mrežu. Pritom, prijava na nezaštićenu mrežu s nezaštićenim uređajem može dovesti korisničke podatke u ozbiljnu opasnost. 

Ako se često nađete u situaciji da morate nešto odraditi izvan ureda (ili vam je pak to stil života i rada), ova su tri alata ključna kako biste i vi, a i vaši podaci ostali sigurni. 

Virtualna privatna mreža

Postavite virtualnu privatnu mrežu ili VPN za mrežu svoje tvrtke. VPN je alat koji korisnicima omogućuje sigurno, privatno i anonimno pretraživanje interneta, zaobilazak geografskih ograničenja i zaštitu podataka od neovlaštenog pristupa. Na internetu postoji cijeli niz VPN usluga i alata, a koju ćete odabrati i koristiti, trebali biste provjeriti s IT odjelom u svojoj tvrtki. Samo postavljanje VPN-a je veoma jednostavno. Nakon instalacije VPN aplikacije, upisuju se pristupni podaci, korisničko ime i lozinka i potom se uspostavlja sigurna, enkriptirana veza između vašeg računala i sustava u vašoj tvrtki. 

HTTPS

Hypertext Transfer Protocol Secure (HTTPS) sigurnija je verzija dobro poznatog HTTP protokola za komunikaciju između internetskog preglednika (browsera) i same internetske stranice. Koristi kriptografske protokole, poput SSL (Secure Sockets Layer) ili TLS (Transport Layer Security), kako bi osigurao sigurnu komunikaciju, omogućuje šifriranje podataka koji se prenose između korisnika i web stranice i sprječava neovlašten pristup ili manipulacija podacima tijekom prijenosa.

Slika nije dostupna Pandemija koronavirusa mijenja sve: Kruzeri bi umjesto gostiju na odmoru, uskoro mogli voziti startupove i digitalne nomade

WPA-3

Umjesto spajanja na prvu dostupnu Wi-Fi mrežu, radije koristite mobile pristupne točke. Mobilne pristupne točke (hotspotovi koje možete stvoriti na vlastitom pametnom telefonu) pružaju dodatni sloj sigurnosti zahvaljujući enkripciji razine Wi-Fi Protected Access 3 (WPA-3). Radi se  o najnovijem standardu za zaštitu bežičnih mreža koji predstavlja nadogradnju prethodnog standarda WPA2 i donosi poboljšane sigurnosne značajke za zaštitu Wi-Fi veza. WPA-3 čini pregledavanje interneta sigurnijim, čak i na javnim mrežama, osigurava enkripciju web prometa i blokira aplikacije za praćenje. Važno je napomenuti da podrška za WPA-3 ovisi o hardverskim i softverskim mogućnostima svakog pojedinog uređaja, no gotovo svi najnoviji uređaji (kao i oni s posljednjom verzijom Android i iOS operativnog sustava) već imaju ugrađenu ovu značajku u svojim sustavima. 

Ako pak nemate svoj osobno računalo sa sobom i koristite tuđe ili javno računalo, naša je preporuka da izbjegavate pristupanje mrežama i sustavima koji sadrže osjetljive podatke. Morate li pak provjeriti svoju elektronsku poštu, pobrinite se da ju pregledavate u privatnom načinu rada preglednika (Incognito mode) i nipošto nemojte spašavati lozinku ili korisničko ime u pregledniku. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti