Prije desetak godina gotovo svim mobilnim telefonima upravljali smo na sličan način korištenjem fizičke tipkovnice, a danas je situacija potpuno drugačija te su tipkovnice zamijenili veliki ekrani osjetljivi na dodir s virtualnim tipkovnicama. Trend ekrana osjetljivih na dodir posljednjih godina prihvatili su i proizvođači računala pa se tako neka prijenosna računala isporučuju s takvim ekranima, a sve je veći broj i klasičnih monitora s ekranima osjetljivim na dodir.

Hewlett-Packard jučer je predstavio 'računalo budućnosti' koje uopće nema miša i tipkovnice, već se s njim u potpunosti upravlja s ekranom osjetljivim na dodir, ali i dodatnom površinom (ekranom) osjetljivom na dodir koja se, među inim, koristi i kao virtualna tipkovnica. Model Sprout, osim zbog zanimljivog načina upravljanja, specifičan je i po tome što dolazi s projektorom (koji se nalazi iznad ekrana), sustavom od četiri kamere i skenerom koji može skenirati 2D, ali i 3D objekte. Nakon skeniranja 3D objekata, korisnici s tim objektima mogu manipulirati, pomicati ih na ekranu i na dodirnoj površini te ih koristiti u aplikacijama. Također, putem dodatnog stylusa (olovke za pisanje po ekranima osjetljivim na dodir), moguće je crtati objekte na dodatnoj površini osjetljivoj na dodir i onda ih također pomicati po ekranu i koristiti u aplikacijama.

Što se samog računala tiče, ovaj all-in-one model (nema klasičnog kućišta, već se komponente nalaze unutar samog monitora) radi na Intelovom Core i7 procesoru, ima 1TB prostora za pohranu podataka te dolazi s posljednjom verzijom Windowsa. Na The Vergeu kažu kako je ovo računalo namijenjeno prvenstveno kreativcima (npr. idealno je za obradu fotografija), a omogućava i novi način upravljanja video igrama.

HP Sprout u prodaji će se pojaviti 9. studenog u SAD-u, a njegova cijena iznosit će 1,900 dolara. Sve mogućnosti ovog zanimljivog računala pogledajte u priloženom videozapisu. 

Foto: HP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju