Bez trackpada: Apple patentirao potpuno novu tipkovnicu za prijenosna računala

Apple je prijavio patent za tipkovnicu za prijenosna računala koja će se, zahvaljujući tipkama osjetljivim na dodir, moći koristiti i kao trackpad

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.05.2015. / 09:28

Bez trackpada: Apple patentirao potpuno novu tipkovnicu za prijenosna računala

Do sada su predstavljene brojne alternative standardnim tipkovnicama koje danas koristimo, a iako su neke takve tipkovnice poboljšale ergonomiju i uporabljivost, one ipak nisu ostvarile komercijalan uspjeh poput klasičnih tipkovnica za prijenosna računala kakve koristimo već godinama. Ovako su, kako je otkrio patent koji im je nedavno odobren, u Appleu opisali situaciju među tipkovnicama koju namjeravaju promijeniti i predstaviti potpuno novi način upravljanja prijenosnim računalima. Najveća novost 'Fusion' tipkovnice jest što na njoj neće biti trackpada, odnosno dijela dodirne površine koji zamjenjuje miša, već će se mišem također upravljati putem tipkovnice čije će tipke biti osjetljive na dodir. Upravljanje strelicom miša trebalo bi biti jednostavno kao i putem trackpada, jedino što bi korisnici prstom trebali prelaziti preko tipkovnice, pri čemu bi se lagani pritisak na tipku odnosio na konkretno slovo, dok bi jaki pritisak na neku od tipaka s lijeve strane tipkovnice računalo registriralo kao klik s lijevom tipkom miša, odnosno jak pritisak na neku tipku s desne strane registrirao bi se kao klik na desnu tipku miša.

Dodajte tipku za povratak na iPhone uz pomoć 'screen protectora'

S obzirom na današnje tipkovnice, takav se način upravljanja mišem čini prilično nespretan, no u Appleu sigurno imaju rješenje za te probleme. Kao i uvijek kada je u pitanju prijava patenata, nije poznato hoće li se u Apple u budućnosti odlučiti za razvoj ovakve tipkovnice ili će sve ostati samo na prijavljenom patentu i nikada neće krenuti u njegovu razradu. Ipak, u ovoj kompaniji konstantno poboljšavaju svoje proizvode te je jedna od novosti na njihovom nedavno predstavljenom prijenosniku MacBook bila upravo nova tipkovnica i sigurno je kako će se Cook i ekipa i dalje tražiti načine kako poboljšati tipkovnicu i korisnicima olakšati rad. Tipkovnica bez trackpada omogućila bi manje dimenzije prijenosnih računala, odnosno veće dimenzije samih tipkovnica, a omogućila bi i brži rad jer se ruka ne bi trebala spuštati prema trackpadu, s obzirom da bi se mišem upravljalo direktno s tipkovnice. 

Izvor: Apple Insider

Foto:AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti