Biden široke ruke: Intelu dodjeljuje skoro 20 milijardi dolara za proizvodnju čipova

Osim projekata u Arizoni, osigurana bespovratna sredstva pomoći će Intelu i s financiranjem projekata u Ohiju, Novom Meksiku i Oregonu.

Hina | 21.03.2024. / 17:55

Joe Biden (Foto: Afp)

 Američki predsjednik Joe Biden objavio je da će proizvođaču čipova Intelu dodijeliti gotovo 20 milijardi dolara bespovratnog novca i zajmova za proizvodnju čipova.

Biden je objavio preliminarni sporazum o 8,5 milijardi dolara bespovratnog novca i do 11 milijardi dolara zajmova Intelu u Arizoni gdje će dio novca biti uložen u gradnju dvije nove i modernizaciju postojeće tvornice.

Pandemija je izazvala akutnu nestašicu poluvodiča budući da su tvornice zatvorene i to je podiglo cijene, rekao je Biden i dodao da je zato odlučio da treba ulagati u Americi.

Omogućit ćemo da se proizvodnja naprednih poluvodiča nakon 40 godina vrati u Ameriku, rekao je predsjednik. Ako smo ih u Americi izumili, onda ih u Americi treba i proizvoditi, dodao je.

Računalni procesor Američki zakonodavci traže od Bidena da spriječi Kineze u korištenju tehnologije čipova otvorenog koda

Ministrica trgovine Gina Raimondo izjavila je u utorak da sporazum predviđa ulaganje koje spada među najveća u povijesti sektora. Administracija želi programom subvencija podići američki udio u proizvodnji naprednih čipova do 2030. s nula na 20 posto.

Povijesna izdvajanja pokazuju da Bidenova administracija polaže velike nade u Intel u sklopu zakona o CHIPS-u i znanosti iz 2022. godine, koji bi uz podršku 52,7 milijardi dolara trebao povećati domaću proizvodnju poluvodiča.

Cilj je zakona smanjiti ovisnost o Kini i Tajvanu budući da je udio globalnih kapaciteta proizvodnje poluvodiča u SAD-u pao s 37 posto u 1990. na 12 posto u 2020., prema udruženju proizvođača.

Zakonodavci su upozorili da je ovisnost SAD-a o čipovima tajvanskog TSMC-a riskantna budući da Peking Tajvan smatra kineskim teritorijem i da pridržava pravo upotrebe sile kako bi ga ponovno preuzela. Intel Izvršni direktor Intela najavio velika poboljšanja u budućim čipovima

Ulaganje je dobra vijest za Intel, koji je u siječnju prognozirao da bi mu prihod u prvom tromjesečju mogao biti slabiji no što tržište očekuje zbog neizvjesne potražnje za čipovima za tradicionalne servere i osobna računala.

Osim projekata u Arizoni, osigurana bespovratna sredstva pomoći će Intelu i s financiranjem projekata u Ohiju, Novom Meksiku i Oregonu.

Očekuje se da će proizvođač čipova dobiti i 3,5 milijardi dolara od ministarstva trgovine za jačanje sigurnosti u pogonima u Arizoni u kojima proizvodi osjetljive čipove za vojsku.

Intel je najnovija u nizu tvrtki kojima su obećane subvencije. Očekuje se da će Bijela kuća u idućem tjednima najaviti subvencije i za južnokorejski Samsung i tajvanski TSMC, navodi Reuters.

Ministarstvo trgovine izdvojit će za subvencije za proizvodnju naprednih čipova 28 milijardi dolara, a raspolaže i kreditnim programom 'teškim' 75 milijardi dolara.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti